Áttörő kutatás: ahol legalizálják a füvet, ott megnő a csipsz és az édességek iránti kereslet

2021.01.14. · gazdaság

Mióta egyre több államban legalizálják a marihuánát, annak egészségügyi hatásairól egy sor tanulmányt írtak már, de most egy kevésbé kutatott, bár nem túl meglepő összefüggést is sikerült tudományosan bizonyítani: ahol legálissá válik a fű, ott megnő a magas kalóriatartalmú, egészségtelen ételek, a junk food iránti kereslet.

A Georgiai Állami Egyetem kutatói az Economics & Human Biology folyóiratban tették közzé tanulmányukat, amelyben az üzletek által szolgáltatott eladási adatokat (ár, mennyiség, kalóriatartalom) elemezték olyan államokban, ahol engedi a törvény a rekreációs fűszívást, összevetve a legalizáció előtti és utáni mutatókat.

A havonta vásárolt junk food mennyisége 4,5 százalékkal nőtt a legalizáció után, és 3,2 százalékkal többet költöttek rájuk az emberek. A kutatók a stonerek három kedvencét is felsorolták: fagyiból 3,1 százalékkal, csokiskekszből 4,1 százalékkal, csipszből pedig 5,3 százalékkal fogyott több a legalizálást követően.

„Úgy tűnik, a mi kutatásunk az első, amely a kannabiszfogyasztás és az egészségtelen ételek fogyasztása között valamilyen kapcsolatot fedez fel. Az eredményeink különösen aktuálisak lehetnek döntéshozói szempontból, egy olyan időszakban, amikor egyre több állam tervezi a marihuánafogyasztás legalizálását, miközben az elhízás terjedésével is küzd” – írják a tanulmányban. Az amerikai járványügyi hivatal adatai szeirnt az amerikai lakosság körülbelül 42 százaléka elhízottnak számít.

Emellett azt is kiemelték a kutatók, hogy korábbi kutatásuk szerint vannak olyan termékek, amelyek iránt kifejezetten csökken a kereslet a marihuána legalizálása után: az alkoholos italok eladásai 12,4 százalékkal zuhantak be.

„Azt gondoljuk, hogy a marihuána nem káros, most nagyjából ez a közmegegyezés. De vannak váratlan hatásai, ezek egyike például az, hogy megéhezel tőle, és elkezded magad tömni minden szarral” – állapította meg Alberto Chong, a tanulmány egyik szerzője az Academic Timesnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás