Másolatnak hitték egy hajó 200 éves orrszobrát, láncfűrésszel estek neki

2021.02.10. · tudomány

Egy 205 évvel ezelőtt készült orrszobor került elő a Brit Királyi Haditengerészet múzeumának raktárából. A szoborról korábban azt hitték, hogy megsemmisült, és eredetileg a HMS Victory orrát díszítette, igaz, a hadihajó leghíresebb ütközeténél, a trafalgari csatánál még nem lehetett ott, mert csak az eredeti pontos másolatáról van szó. A szobor 1815-ben készült, a haditengerészet feljegyzései szerint 65 fontért, ez mai árfolyamon körülbelül 65 ezer fontnak felel meg, és az 1805-ös ütközetben megrongálódott eredeti helyett rendelték meg.

Az orrszobor tévedésből került a raktárba 2009-ben, amikor a haditengerészet által alkalmazott munkások azt hitték, hogy csak egy rossz állapotú modern replikáról van szó. Ezzel nem voltak egyedül: a múzeum munkatársai is azt hitték, hogy az 1805-ös másolat a huszadik század második felére elveszett, így a nagy méretű szobrot hat darabra fűrészelték, és 2012-ben a haditengerészet raktárába szállították.

Eredeti replika

A szobor eredetiségét a Lincolni Egyetem kutatói igazolták: megállapították, hogy a rajta található festék valóban 1805-ből származik. Azt még nem döntötték el, hogy mi lesz az orrszobor további sorsa, egyelőre annyi biztos, hogy a járványügyi korlátozások feloldása után a haditengerészeti múzeumban állítják ki a darabokat, arról a későbbiekben döntenek, hogy restaurálás után visszategyék-e a HMS Victoryra.

photo_camera Az 1805-ös másolat szétbontva és a HMS Victory Fotó: CC / National Museum of the Royal Navy

A Victory-t 1765-ben építették Chathamben. A hajó részt vett az amerikai függetlenségi háborúban, a francia forradalmi háborúkban és a napóleoni háborúban is, 1805-ben pedig ez volt a brit flotta zászlóshajója a trafalgari csatában. Nelson admirális ennek a hajónak a fedélzetén kapott halálos sebet. A HMS Victoryt a csata után felújították, és a tengeren is maradt egészen 1922-ig, amikor szárazdokkba helyezték.

Az eredeti orrszobor, amiről ezt mintázták, valóban elveszett, a kutatók azonban azt remélik, hogy a Man-szigeten, ahol a másolat készült, talán még megtaláhatják a darabjait, ugyanis a szobron dolgozó művészek, vagy a hajójavító munkások is eltehettek emlékbe belőle egy-egy darabot. Andrew Baines, a múzeum igazgatóhelyettese szerint az sem lehetetlen, hogy az 1815-ben készült másolathoz az eredeti egyes darabjait is felhasználhatták, ezt még további vizsgálatok után lehet csak eldönteni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás