Lelőtték a facebookos hírmegosztás lehetőségét Ausztráliában

2021.02.18. · TECH

Csütörtök reggelre virradóan mindenki arra ébredt Ausztráliában, hogy a közösségi oldalon nem lehet megosztani helyi és globális híreket. A Facebook azért döntött úgy, hogy blokkolja a hírmegosztás lehetőségét, mert egy új törvényjavaslat arra kötelezte volna őket, hogy fizessenek a tartalomgyártóknak a megosztott hírek után.

A döntés hatása nemcsak Ausztráliában érződik: bárki szembesülhet vele, aki megpróbál ausztráliai hírforrásokat megosztania a platformon. Az ausztrál kormány bírálta a Facebook döntését; szerintük a Facebook lépése a legnagyobb közösségimédia-platformok piacformáló erejének bizonyítéka.

Az ausztrál hatóságok azért álltak elő a vitatott törvényjavaslattal, hogy esélyegyenlőséget teremtsenek a finanszírozási nehézségekkel küzdő kiadók, illetve a bevételeiket elszipkázó közösségimédia-platformok között. Az aránytalanság kétségkívül létezik: az ausztrál reklámpiacon 100 elköltött dollárból 81 kerül a Facebookhoz és a Google-höz.

A Google és a Facebook sokáig küzdött a törvényjavaslat ellen. Úgy látják, hogy a javaslattevők nem veszik figyelembe az internet működési elvét, és igazságtalanul büntetik a legnagyobb platformokat. A Facebookkal ellentétben azonban a Google hajlandó volt megállapodást kötni a három legnagyobb ausztráliai médiaszolgáltatóval.

„Kemény döntés elé állítottak bennünket: vagy megpróbáljuk betartani a törvényt, ami figyelmen kívül hagyja ennek a kapcsolatnak a realitásait, vagy meggátoljuk, hogy Ausztráliában hírmegosztásra használják a platformot. Fájó szívvel, de az utóbbi mellett döntöttünk.”

írta a Facebook a témával foglalkozó blogbejegyzésben.

A vállalat helyi igazgatója, William Easton szerint a törvényjavaslat olyan tartalmak miatt is büntetni akarja a Facebookot, amiket nem kért és nem használt fel. A Facebook azt állítja, hogy tavaly 407 millió ausztrál dollár bevételhez juttatták a helyi kiadókat a megosztások révén, holott maga a Facebook csak minimális bevételhez jut a hírek megosztásából.

A döntés azzal a mellékhatással járt, hogy az ausztrál média nem tudja megosztani az előállított tartalmat a közösségi oldalon. A közmédiának, az ABC-nek, illetve az olyan lapoknak, mint a Sydney Morning Herald és az Australian, milliós követőtáboruk van a Facebookon.

Elanie Pearson, a Human Rights Watch emberjogi szervezet ausztráliai igazgatója szerint a Facebook lépése veszélyes precedenst teremt, mivel a cenzúrájuk korlátozza a hírek szabad áramlását.

„Teljesen észszerűtlen lépés egy éjszaka alatt megfosztani egy egész országot a létfontosságú információkhoz való hozzáférés lehetőségétől.”

mondta Pearson a BBC-nek.

Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison szerint a Facebook nem fogja megfélemlíteni a kormányt. A kormányfő úgy látja, az, hogy a Facebook unfriendelte Ausztráliát, arrogáns és kiábrándító lépés volt a cég részéről.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás

link Forrás