Miután Zuckerberg kritizálta a posztok valóságtartalmának ellenőrzését, vaskos álhírt kezdtek el terjeszteni róla

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A Facebook alapítója a héten a Foxnak adott interjújában kritizálta a Twittert, amiért az fact checkingnek, azaz tényellenőrzésnek veti alá a platformon megjelölt tartalmakat. Erről az után kérdezték Mark Zuckerberget, hogy a Twitter helyreigazította Donald Trump elnök levélszavazásról szóló tweetjeit. A közösségi oldalaknak nem kell az igazság bajnokait játszaniuk – mondta annak a Facebooknak az alapítója, ahol igen hatékonyan bővítik táborukat például az oltásellenes mozgalmak, és ahol meglehetősen elavult módszerrel ugyan, de folyik valamiféle tényellenőrzés. Zuckerberg nyilatkozatát Trump is idézte a Twitteren.

A Twitter fellépése után két nappal Trump előrukkolt egy elnöki rendelettel abban a témában, amit már évek óta vitatnak döntéshozók, szakértők és a techcégek képviselői. A rendelet szerint a techcégek végső soron elszámoltathatóvá válnának mindazért, amit milliárdnyi felhasználójuk ír, bár az amerikai kommunikációs törvény eddig széles körű védelmet garantált nekik e tekintetben. A törvény erről szóló, 230. szakaszát Trump visszavonatná.

Ausztrál közbelépés

Zuckerberg nyilatkozata után lépett a képbe két ausztrál szatirikus szájt egy-egy vaskos álhírrel, amelyek hamar virálissá váltak a Facebookon. A The Chaser „A közösségi oldalak ne ellenőrizzék a posztok valóságtartalmát – mondta a gyerekmolesztáló Mark Zuckerberg” című álhírrel jelentkezett, amelyben azt az alaptalan állítást is közli, hogy a Facebook alapítója kedveli a fekete zselés cukorkát.

A The Chaser cikke a Twitteren is kapós lett, több mint 4700-szor osztották meg újra. (A szatirikus álhírszájt egyébként egy olyan tweetet is közzétett,  amely szerint belehalt a kimerültségbe a Twitternél Donald Trump posztjainak tényellenőrzését végző munkatárs.)

Az ugyancsak ausztrál The Shovel pedig „A 36 évesen elhunyt Mark Zuckerberg szerint a közösségi oldalaknak nem kellene a posztok tényszerűségét ellenőrizniük” című álhírt dobta be a köztudatba, ebben leírják, hogy a Facebook-alapító kaliforniai otthonában, koronavírusban hunyt el. Ez valamivel kevésbé vált népszerűvé a Facebookon, a Redditen és a Twitteren azonban jobban hasít.

A Facebook nem reagált az álhírekről beszámoló Vice megkeresésére, mindenesetre a Zuckerbergről valótlanságot állító vicc-cikkek mind a Twitteren, mind a Facebookon továbbra is elérhetők.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: