Mégsem semmisült meg az 1956-os forradalomban az ős-vámpírtintahal fosszíliája

2021.02.23. · tudomány

A kényszerköltözés előtt álló Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) gyűjteményeinek párját ritkító gazdagságát is bizonyítja a Nature Communications Biology folyóiratban napokban publikált tanulmány.

Martin Košťák, a prágai Károly Egyetem paleontológusa és kollégái a mélytengeri életmódot folytató rejtélyes vámpírtintahalak (Vampyroteuthis infernalis) evolúcióját kutatva jutottak el Budapestre.

A paleontológusok az MTM gyűjteményét átnézve 2019-ben találtak rá egy még 1942-ben felfedezett fosszíliára, amelyről a magyar muzeológusok úgy tudták, hogy megsemmisült az 1956-os forradalom idején, amikor találat érte a gyűjteménynek helyet adó épületet.

Vampyroteuthis infernalis
photo_camera Vampyroteuthis infernalis Fotó: ©MBARI2001

A Košťák és kollégái által újonnan megtalált és tüzetesen megvizsgált leletet eredetileg a rudabányai feltárásokat is elkezdő Kretzoi Miklós geológus, paleontológus azonosította: akkor Necroteuthis hungarica néven lajstromozta a szakirodalom a valószínűsíthetően 30 millió évvel ezelőtt élt tengeri állatot.

Necroteuthis hungarica
photo_camera Necroteuthis hungarica Forrás: Martin Košťák

A cseh kutatók a fosszília vizsgálata alapján most azt feltételezik, hogy a vámpírtintahalak ősei az oxigénhiányos sekély tengerekhez adaptálódva alakultak ki, és csak ezután költöztek jelenlegi élőhelyeikre, az óceánok mélyére.

Az alábbi videóban egy mostani vámpírtintahal látható:

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás