A régióban Albániában és Magyarországon terjed a leggyorsabban a járvány, halálozásban 11.-ek vagyunk a világon

2021.03.02. · koronavírus

A Worldometers összesítése szerint Magyarország már a 11. a koronavírus miatti lakosságarányos halálozásban, miután a járvány harmadik hullámában az észak-macedóniai és a boszniai számoknál is kedvezőtlenebbül alakultak az összesített magyar adatok.

Magyarországon jelenleg 1575 COVID-19 miatti haláleset jut egymillió lakosra, és mivel a fertőzés minden eddiginél gyorsabban terjed, valószínű, hogy a halálesetek lakosságarányos száma még ezen a héten meghaladja az amerikai adatot is (1587 eset/millió lakos), az Egyesült Államokban ugyanis leszálló-stagnáló ágban tart a koronavírus-járvány.

A régióban jelenleg sehol sem olyan magas az aktív fertőzöttek aránya az összes fertőzötthöz képest, mint Albániában és Magyarországon.

A lélegeztetőgépen lévő súlyos betegek aránya azonban több régiós országban is rosszabbul alakul, mint nálunk, így például Romániában, Németországban és Horvátországban, de a két hete nemzetközi segítséget kérő Szlovákiában és a dél-afrikai variáns miatt Tirolt lezáró Ausztriában is.

A régiós országokban világviszonylatban is aránytalanul magas halálozással jár a koronavírus-járvány. A környéken Csehországban a legsúlyosabb ez az adat, ahol két törpeállam, Gibraltár és San Marino után a világon a harmadik legtöbben haltak meg a koronavírus következményeiben lakosságarányosan. Szlovénia az ötödik, Montenegro a nyolcadik a világon a hivatalos halálozási adatok szerint.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás