A világ legbénább hordozható játékkonzolján is megnézheted Christopher Nolan új filmjét

2021.03.12. · TECH

„Olyan film ez, aminek a képeit és hangjait csak a moziban, hatalmas vászonra vetítve lehet igazán élvezni.”

– mondta a filmrendező Christopher Nolan tavaly megjelent filmjéről, a Tenetről. Vajon mire gondolhatott, amikor meglátta a film legújabb, és egyben legrosszabb minőségű kiadását?

Bár a Tenetnek volt hazai mozipremierje – a magyar mozik tavaly szeptemberben vetítették a filmet –, valószínű, hogy sokan nem jutottak el a koronavírus-járvány miatt bezárt mozikba, és csak a film tavaly decemberben megjelent Blu-ray verzióját látták. Biztos vannak, akik ezt elfogadhatatlan kompromisszumnak tartják – de vajon ők mit szólnának a Tenet legújabb (nem hivatalos) kiadásához, a Game Boy Advance (GBA) átirathoz?

Aki lemaradt volna róla: a Game Boy Advance a Nintendo 2001-ben kiadott hordozható konzolja, a Game Boy (Color) utódja. A maga korában igen népszerű játékgép volt (több mint nyolcvanmilliót adtak el belőle), de sosem lehetett modern multimédiás eszköznek nevezni; ebben az egyedi flash adathordozó, illetve a 240*160 pixel felbontású kijelző is meggátolta.

Mindez nem tartotta vissza a YouTube-videós Bob Wulffot attól, hogy elkészítse a két és fél órás filmköltemény Tenet GBA átiratát.

link Forrás

Az eredeti 4K (3840*2160 képpont) nyersanyagot Wulff 192*128 képpont felbontásúra tömörítette, vagyis az eredeti képanyag 5 százalékát láthatjuk viszont a zsebképernyőn. Ezzel megvalósult az a technikai bravúr, hogy a végeredmény még a GBA 240*160 pixel felbontású kijelzőjén is homályosnak tűnik. Ha ez nem lenne elég, Wulff másodpercenként 6 képkockára csökkentette a lejátszás sebességét. (Ahhoz, hogy a szem az állóképek sorozatát folyamatos mozgásnak érzékelje, másodpercenként legalább 24 képkocka kell.)

Hogy a film elférjen a konzol adathordozóján, a Game Boy Advance Video kártyán, Wulff öt részre osztotta fel a filmet, és az egyes epizódokat külön kártyákra másolta. Mint elmondta, a GBA Video kártyák maximum félórányi, nagyjából nézhető minőségű videót tárolhatnak. Az egyes kártyákhoz Wulff egyedi címkéket is készített, ezenfelül megosztott egy részletet a végeredményből is; a letölthető ROM fájlt az írható GBA kártyák és a szoftveres emulátorok egyaránt képesek beolvasni.

Hogy ennek mi az értelme? Az efféle projektekbe nem azért szoktak belevágni, mert azt alkotók abban reménykednek, hogy megtérül a beléjük fektetett munka. A hardverkorlátok feszegetése nyilván inspirálóan hathat azokra, akik mobilkijelző- és médiatartalmak optimalizálásán dolgoznak; a többiek meg képzeljék el, milyen képet vághat Christopher Nolan, amikor meglátja, hogy milyen mélységekig lehet lebutítani az IMAX filmélményét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás