Nyár elejére újabb klimatizált utcája lesz Bécsnek

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Júniusra hűs, zöld oázissá válik a Bécs sűrűn beépített 7. kerületében található Zollergasse. Az utca Mariahilfer Straße és Lindengasse közti szakaszát ugyanis úgy alakítják át, hogy ellensúlyozni tudják a klímaváltozás negatív hatásait – olvasható Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében.

A sétálóutca közepére 25 éves platánokból ültetnek fasort, hogy azok négyméteres koronájukkal az első perctől kezdve valóban árnyékot adhassanak. A fasort két pergola és virágoknak, bokroknak helyet adó zöldterületek egészítik ki. 

A fák életkörülményein és az esővíz-gazdálkodáson vízérzékeny várostervezéssel javítanak. A szivacsváros-elv alkalmazásával a fák gyökérzete több vízhez és levegősebb talajhoz jut, de a módszer további előnye, hogy klímaváltozással járó heves esőzésekkor kisebb terhelés éri a csatornarendszert. A lezúduló esővíz ugyanis nem közvetlenül a csatornarendszerbe folyik, hanem beszivárog a talajba. Ezt a fák közelében, a burkolatba épített nagyszemű kőzúzalék-réteg és különböző vízmegtartó rétegek – példul aktív szén – beépítésével érik el. A közeli fák a gyökereikkel átszőhetik ezeket a rétegeket, így innen is vizet vehetnek fel.

A bécsi Zollargasse látványterveFotó: Janusch - the visual collective/© Janusch - a visual collective | www.janusch.co.

Ugyanez a körforgás érvényesül a sétálóutcában kialakítandó patakra is, amelyet a talajba épített szórófejek „táplálnak”. Az elpárolgó víz folyamatosan hűti a környék levegőjét, míg a felesleg – a talaj természetes lejtésénél fogva – vékony vízrétegként folyik végig egészen a virágágyásokig és a fákig. 

A közlemény szerint a vízelvezetést át lehet állítani nyáriról téli üzemmódra, így a sós hólé nem juthat a fák gyökeréhez.  

Korábbi kapcsolódó cikkeink: