Ausztráliában már legálisan kutathatják a varázsgomba és az MDMA gyógyító hatását a mentális betegségekre

2021.03.18. · tudomány

Bár az ausztrál gyógyszerfelügyelet februárban leszavazta az MDMA és a pszilocibin áthelyezését a tiltottból a szabályozott anyagok közé, az ország kormánya most 15 millió dolláros támogatásról szóló pályázatot hirdetett meg az anyagokkal végzett klinikai vizsgálatok elvégzésére. Az ecstasy és a varázsgomba hatóanyagait különböző mentális betegségek, például depresszió és poszttraumás stressz szindróma (PTSD) kezelésére vizsgálhatják majd.

A kormány és a gyógyszerhivatal látszólag egymásnak ellentmondó döntése mögött a Guardian cikke szerint az húzódik, hogy míg a nemzetközi klinikai tesztek már rávilágítottak az említett drogok biztonságosságára és a páciensekre gyakorolt hatására, azt még kevesen vizsgálták, hogy az anyagok hatékonyabbak-e a létező gyógymódoknál. Az amerikai Johns Hopkins Egytemen egyébként már ezt is kutatták, és arra jutottak: a súlyos depressziós zavarban szenvedő alanyoknál a pszilocibin-terápia legalább kétszer olyan eredményes volt, mint a szimpla pszichoterápia, és több mint négyszer eredményesebb a ma kapható antidepresszáns gyógyszereknél.

A ma kapható pszichiátriai gyógyszerek legalább 50 éves kutatásokra alapulnak

„Ausztrália világelső volt az ésszerű drog- és alkoholpolitikát illetően, de az elmúlt 10-15 évben visszacsúsztunk egy zéró toleranciás, tiltó megközelítésbe, és jócskán lemaradtunk a világ többi részéhez képest, ahol dekriminalizálják és forradalmasítják ezeket a fajta drogokat” – mondta Nicole Lee, a kenti Curtin Egyetem drogkutató intézetének adjunktusa.

A becslések szerint Ausztráliában évente négymillióan szenvednek mentális betegségekben, és az ausztrálok közel felét érinti valamilyen mentális zavar az élete során. A leggyakoribbak a szorongásos zavarok (a felnőttek 14 százalékát érintve), a depresszió és a függőségek mellett, de az ausztrálok 12 százalékát érinti a PTSD az élete során.

A kutatók szerint a kormány támogatása egyedi lehetőséget nyújt arra, hogy Ausztrália visszatérjen a helyes útra, és olyan forradalmi gyógymódokat fejlesszenek ki, amelyek nemcsak hatékonyabb kezelést jelentenek a mentális zavarokkal küszködő betegek számára, hanem emellett nem is járnak túlzott gyógyszerfüggőséggel.

A melbourne-i Monash Egyetem gyógyszerészeti karának dékánja, Arthur Christopoulos szerint a kormány felismerte, hogy a mentálisbetegség-cunamit csak úgy lehet megállítani, ha új gyógymódokat találnak rájuk, miközben a piacon elérhető összes pszichiátriai gyógyszer legalább 50 éves kutatásokra alapul. „Óriási előrelépést tettünk a mentális betegségek destigmatizálása, a mentálhigiénés tanácsadás és a támogatói rendszerek terén, de gyakorlatilag nulla az újfajta terápiák száma.”

Megduplázható a depresszió és a PTSD kezelésének hatékonysága

A kutatások szerint a hosszú távon alkalmazott, kellemetlen mellékhatásokkal járó antidepresszánsokkal ellentétben a hallucinogén gombákban található pszilocibin, valamint az ecstasy hatóanyaga, az MDMA olyan gyorsan ható szerek, amelyeket már elég néhány hónap alatt háromszor alkalmazni orvosi felügyelet alatt, hogy pozitív hatásuk kimutatható legyen. Míg az antidepresszánsok a pszichiátriai betegségek 30-40 százalékában hatékonyak, a közelmúltban végzett nemzetközi vizsgálatok szerint a pszilocibin és az MDMA a depressziós és PTSD-s páciensek 60-80 százalékának segített.

„Van bizonyítékunk arra, hogy működik, de egyelőre nem tudjuk, hogyan. Ezért elsőként végzünk klinikai vizsgálatokat a megfelelő méretben, hogy megváltoztathassuk a mentális betegségek gyógyításának módszereit” – mondta Christopoulos.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás