Itt a szúnyogmonitor

2021.04.01. · tudomány

A közösségi tudomány (citizen science) jegyében hoztak létre lakossági megfigyelésekre építő weboldalt az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói. Az április 1-jén élesedő szunyogmonitor.hu célja, hogy feltérképezzék az emberre veszélyes, kórokozókat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését.

Mint azt a Qubit többször is megírta, a klímaváltozás és a globális kereskedelem fokozódása miatt az elmúlt évtizedekben számos inváziós faj került Európába. Magyarországon összesen 50 őshonos csípőszúnyogfaj él, de az elmúlt tíz év során három új inváziós faj is megjelent, amelyek potenciálisan számos, emberre és háziállatra veszélyes betegség kórokozóit – különböző vírusokat, fonalférgeket – terjeszthetik. Az esetleges járványok megelőzésének első lépése, hogy a kutatók megismerjék, hogy az inváziós csípőszúnyogfajok az ország mely területein milyen módon terjednek, mikor jelennek meg, továbbá hogy hordozzák-e a különböző betegségek kórokozóit. A hatékonyságának növelése miatt kérik az ökológusok a lakosság segítségét.

A Szúnyogmonitor projekt kutatói tavaly fordultak a citizen science módszeréhez, egyetlen veszélyes szúnyogfaj megfigyelését kérve. A lakosság által felfedezett, lefotózott vagy befogott tigrisszúnyog (Aedes albopictus) példányokat tudományos módszerekkel beazonosították, validálták a mintákat, végül egy honlapon bemutatták az elterjedésről készített statikus térképet.

A Koronamonitor adatvizualizációs fejlesztőcsapatának segítségével létrehozott Szúnyogmonitoron térben – akár megyei bontásban is vizsgálható módon – és időben is nyomon követhetők az inváziós szúnyogfajok elterjedésére és aktivitására vonatkozó adatok.

photo_camera Forrás: Ökológiai Kutatóközpont

A kutatók szerint lényeges, hogy a szúnyogírtás gyakorlatában is figyelembe vegyék a Szúnyogmonitor projekt eredményeit. Ugyanis, ha a hatóságok a járványügyi fenyegetettség, illetve az invazív csípőszúnyogok okán terveznek irtást, akkor célszerű ott irtani ezeket a fajokat, ahol azok ténylegesen előfordulnak. Ha azonban a környezetet megterhelő szúnyogirtási programot a célfajok tényleges elterjedésének figyelmen kívül hagyásával szervezik, akkor az ország nagy területét feleslegesen fújják be káros irtószerekkel. A Szúnyogmonitor ökológiai koncepciója az, hogy a probléma kezelése ne a járvány után történjen, hanem a megfelelő ökológiai diagnózis alapján, a járványt megelőzően kerüljön sor a szükséges preventív lépésekre.

„A modern járványügyi védekezési stratégia az ökológiai monitorozáson alapul, amely minél hatékonyabb, annál kisebb a járványveszély lehetősége” – összegzi a projekt jelentőségét Garamszegi László Zsolt, az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója, a Szúnyogmonitor vezető kutatója.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás