Szúnyogot láttál? Jelentsd fel!

2020.08.07. · tudomány

Elsősorban Somogy, Komárom-Esztergom, Vas, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Zala megyéből várják a tigrisszúnyog-mintákat az ökológuskutatók, akik a lakosság segítségét kérik az ázsiai tigris-, más néven zebraszúnyog országos elterjedésének feltérképezésében.

Az Aedes albopictus egyike azoknak az inváziós fajoknak, amelyek az utóbbi pár évben jelentek meg Magyarország területén.

Az ázsiai tigrisszúnyog eredetileg szubtrópusi-trópusi rovar, ezért a Kárpát-medencében a legmelegebb hónapok az optimálisak a gyors szaporodásához. Az elmúlt hetekben a meleg idő felgyorsította a lárvák fejlődését, a csapadékos időjárás miatt pedig megfelelő tenyészőhelyek keletkeztek, így akárcsak a többi csípőszúnyog faj nagy részének, az ázsiai tigrisszúnyog szaporodásához is ideálisak voltak a körülmények. Az egyedszámok emelkedésével a faj észlelhetősége is növekedett.

Aedes albopictus
photo_camera Aedes albopictus Fotó: CDC/Phanie via AFP

Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatójának szerint „mindenképpen szükség van arra, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az ország mely pontjain vannak potenciális tigrisszúnyog-populációk, annak érdekében, hogy ezeket aztán célzottan tudjuk monitorozni és szűrni a vírusokra”. Az ökológusok úgy vélik, ha irtani kell, akkor ezen információk alapján tudnak a döntéshozók hatékony gyérítési programot szervezni az adott területeken, és elkerülhető hogy az egész országot környezetszennyező rovarirtókkal permetezzék le. Garamszegi szerint a tényleges veszély megértéséhez szükséges az ország minden pontján ugyanolyan intenzitással monitorozni, amelyhez azonban szükség van a kevésbé feltérképezett megyékből is észlelésekre és mintákra.

„2020-ban 573 jelentés érkezett hozzánk, amelyből 35 bizonyult valós tigrisszúnyog-észlelésnek. A beküldött adatok területi eloszlása nagyon egyenetlen. A legtöbb adat a fővárosból és Pest megyéből érkezett, ugyanakkor hét megyéből, Somogy, Komárom-Esztergom, Vas, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Zala megyéből mindössze 10 alatti észlelést regisztráltunk megyénként. Ennek egy lehetséges oka lehet az, hogy nem jutott el felhívásunk az ezeken a területeken élő emberekhez, pedig nekünk, kutatóknak az ő segítségükre is nagyon nagy szükségünk van” – figyelmeztet Soltész Zoltán, az Ökológiai és Botanikai Intézet kutatója.

Az inváziós csípőszúnyogok, így a tigris- vagy zebraszúnyogok lárvái legtöbbször emberi települések környékén, az esetek nagy részében a kertes házak kertjeiben tanyáznak. Olyan víztereket keresnek, amelyek nem érintkeznek a talajjal: esővízgyűjtő hordó, eldugult ereszcsatorna, kint hagyott, esetleg fóliával letakart tárgyak, amelyekben vagy amelyeken felgyűlik a víz. Fél deciliter folyadék már elegendő ahhoz, hogy több tíz csípőszúnyog kifejlődjön benne. Az ökológusok felhívták a figyelmet arra is, hogy ha ezeket az élőhelyeket megszüntetik az emberek maguk körül (szúnyoghálóval takarják le az esővízgyűjtő hordót, kitisztítják a csatornát, elpakolják a kint hagyott tárgyakat vagy hetente legalább egyszer eső után kiöntik a bennük felgyűlt csapadékvizet), sokkal kevesebb lesz a szúnyogártalom a ház körül.

A szúnyoglátásokat és a szúnyogokat az itt megadott kontaktokon keresztül lehet küldeni a kutatóknak.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás