Újra támad a madárinfluenza Magyarországon

2021.04.13. · tudomány

Miután idén március 8-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását Bács-Kiskun megyében is, mivel február 3-a óta nem fordult elő újabb madárinfluenza megbetegedés, a Nébih laboratóriuma április 13-án magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Hajdú-Bihar megyében. A járvány ezúttal egy Nádudvaron található tenyészpulyka-állományt ért el – olvasható a szervezet honlapján.

A közlemény szerint az első tüneteket – mint például megnövekedett elhullás, csökkent takarmány- és vízfogyasztás, csökkent tojástermelés – hétvégén tapasztalta az üzemeltető. A betegség megjelenése miatt az érintett állományban pontosan 11 769 állat leölését kellett elrendelniük az állategészségügyi szakembereknek. A felszámolás már a betegség gyanúja alapján megkezdődött, a gyanút a laboratóriumi vizsgálatok a kedden megerősítették.

A hatóság a további szükséges intézkedéseket is haladéktalanul megtette, kijelölte a védő- és megfigyelési körzetet. A betegség megjelenésének okait a folyamatban lévő járványügyi nyomozás tárhatja majd fel – így a közlemény.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás