Mindent meg lehet kérdezni az Einstein chatrobottól, de nem olyan okos, mint várnánk

2021.04.19. · majom

Barátságos Albert Einstein chatrobotot alkotott a UneeQ nevű, digitális emberekre specializálódott új-zélandi cég.

Az einstein.digitalhumans.com címen elérhető, jóságos tekintetű Einstein chatrobot elvileg könnyen szóra bírható, a hétfő délutáni látogatás időpontjában azonban egyetlen kérdést sem tudtunk célba juttatni, túlterheltnek tűnt a rendszer. Sem a „mit gondol a gravitonokról?”, sem a „mi az élet értelme?”, sem pedig a „hány éves vagy?” kérdés nem hozta lázba a digitális elméleti fizikus legendát, aki egyébként a demóban enyhe német akcentussal, megnyugtató hanghordozással mutatkozik be.

Az élőszóval és gépeléssel is működtethető chatrobot bemutatását Einstein fizikai Nobel-díjának századik évfordulójára időzítették (bár a jubileum csak november 9-én esedékes).

A cég fő szolgáltatása, hogy javítsa a mesterségesintelligencia-alapú virtuális emberi robotokkal kapcsolatos ügyfélélményt. Van koronavírusügyi tanácsadója is, Sophie néven, és megvan a virtuális verziójuk Daniel Kaltból, a svájci UBS bank vezető közgazdászából is. Az Einstein-féle MI-élményt és a virtuális klón jól sikerült megjelenését – a hangját, modorát, arcjátékát – a jeruzsálemi Héber Egyetemmel közösen dolgozták ki.

Egy kicsit csalódnia kell annak, aki különösebben bölcs vagy eredeti válaszokra vágyik a digitális Einsteintől. Amikor például a YouTube-on közzétett tesztvideón arról kérdezik, hogy melyik a jobb, az Egyesült Királyság, vagy az Egyesült Államok, Einstein arról kezd beszélni, hogy Hitler hatalomra jutásának idején az USA-ba költözött, és amerikai egyetemeken adott elő. Amikor pedig neki szegezik a kérdést, hogy ki a legszebb nő a világon, csak annyit mond, hisz benne, hogy a nőknek és a férfiaknak azonos jogaik kell, hogy legyenek.

link Forrás

A Business Insidernek jobb kérdéseket sikerült feltennie: amikor például arról faggatták a virtuális tudóst, hogy lapos-e a Föld, azt mondta, „persze, hogy nem lapos, ne legyél nevetséges”. Sőt még a COVID-19-cel kapcsolatban is belé tápláltak egy sablonos választ: „reméljük, minél hamarabb lesz valamiféle megoldás és normális élet. Vigyázz magadra, maradj egészséges, és öleld meg a szeretteidet, amilyen sokszor csak tudod.” Míg a relativitáselméletről a virtuális Einstein magabiztosan nyilatkozott, arra a kérdésre már nem tudott megfelelni, hogy hogyan ítéli meg őt a történelem.

Ha az Einstein chatrobot nem tud választ adni (mint például mikor azt kérdezik tőle, hogy hívják a feleségét), néha úgy fogalmaz: „még a legnagyobb elméknek is tanulniuk kell. Ez olyasmi, amire még nem képeztek ki.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás