Megújul a Colosseum

2021.05.04. · gazdaság

18,5 millió eurós (mintegy 6,7 milliárd forintos) beruházással a tervek szerint az év végén kezdődik és 2023-ban fejeződik be a római Colosseum rekonstrukciója, amely során háromezer négyzetméter alapterületű mobil-faburkolatot kap az aréna színpadként is használható küzdőtere – jelentette a Reuters.

Dario Franceschini olasz kulturális még vasárnap jelentette be, hogy a rekonstrukcióra kiírt pályázatot az milánói Milan Ingegneria nyerte el, amely egyebek mellett a vicenzai székesegyházat teljes újjáépítését is végezte és olyan sztárépítészekkel dolgozott már együtt, mint Renzo Piano vagy Rem Koolhaas.

A Forum Romanummal együtt Olaszország legnépszerűbb turistacélpontjai közé tartozó Colosseum színpadát még a 19. században bontották vissza, de a rekonstrukció után a küzdőtér újra látogatható lesz, és alkalmassá válik akár az ókorihoz hasonló pompájú tömegrendezvények megtartására is.

Látványterv a Colosseum újjáépített küzdőteréről
photo_camera Látványterv a Colosseum újjáépített küzdőteréről Fotó: Milan Ingegneria/ Instagram.

A rekonstrukció lehetővé teszi, hogy újra látogathatók lesznek azok a föld alatti terek is, amelyek egykor az időszámítás szerinti első század végén megépített, fénykorában akár 75 ezer nézőt befogadó arénában zajló nagyszabású műsorok látványosságait szolgálták, így azok is, amelyekben a gladiátorok és a vadállatok várták a küzdelmeket.

Az alábbi olasz nyelvű videó szemléletesen bemutatja, hogy milyen is lesz a végeredmény:

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás