Nem Romulus sírját, hanem a tiszteletére emelt szentély oltárát és egy szarkofágot találtak meg Rómában

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A monda szerint a Rómát alapító Romulus tiszteletére emelt szentély tartozéka lehetett az az időszámítás előtti 6. században készített kőszarkofág és oltár, amely a Forum Romanum északnyugati részén álló Comitiumtól, a törvényhozó népgyűlés épületétől nem messze egy föld alatti teremből, vagyis hipogeumból került elő – közölte a BBC a Colosseum Régészeti Park (Parc Archelogico del Colosseo) bejelentése alapján. 

A mintegy 1,4 méter hosszú, tufából készült szarkofág egy kerek oltár előtt áll.

A különleges leleteket azután kerültek elő, hogy egy évvel ezelőtt megkezdődtek a Colosseum környéki ásatások. A kutatók Giacomo Boni velencei régész dokumentumai alapján találtak rá az oltárra és a szarkofágra. Boni még a 20. század elején számolt be arról, hogy feltételezhetően fennmaradhatott egy Romulus tiszteletére létrehozott kultuszhely. 

A szarkofág és az oltár az egykori Romulus-szentélybenForrás: Parco Colosseo

A szentélyt a római szenátus találkozóhelyéül szolgáló Curia Julia bejárata alatt, egy az 1930-as években, a Forum Romanum renoválásának idején épült lépcsőszerkezet alatt tárták fel. A 2500 éves helyszínt a tervek szerint két éven belül megnyitják a látogatók előtt.

A park közleménye szerint a szentély helye a Forum Romanumon belül egybeesik azzal a területtel, amelyet az ókori rómaiak Romulus sírjának tekintettek. A régészek szerint azonban nem temetkezési helyről, csupán síremlékről, egy szimbolikus sírról van szó. A hagyomány szerint Romulus eltűnt egy viharban, vagy a szenátorok megölték és darabokra szabdalták.

A római mitológia szerint az örök várost Romulus és Remus, Mars hadisten és Rhea Silvia papnő ikergyermekei alapították. Romulus aztán meggyilkolta Remust, így ő lett Róma első királya. A város alapítása a hagyomány szerint időszámításunk előtt 753. április 21-én történt.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: