Nem Romulus sírját, hanem a tiszteletére emelt szentély oltárát és egy szarkofágot találtak meg Rómában

2020.02.24. · tudomány

A monda szerint a Rómát alapító Romulus tiszteletére emelt szentély tartozéka lehetett az az időszámítás előtti 6. században készített kőszarkofág és oltár, amely a Forum Romanum északnyugati részén álló Comitiumtól, a törvényhozó népgyűlés épületétől nem messze egy föld alatti teremből, vagyis hipogeumból került elő – közölte a BBC a Colosseum Régészeti Park (Parc Archelogico del Colosseo) bejelentése alapján. 

A mintegy 1,4 méter hosszú, tufából készült szarkofág egy kerek oltár előtt áll.

A különleges leleteket azután kerültek elő, hogy egy évvel ezelőtt megkezdődtek a Colosseum környéki ásatások. A kutatók Giacomo Boni velencei régész dokumentumai alapján találtak rá az oltárra és a szarkofágra. Boni még a 20. század elején számolt be arról, hogy feltételezhetően fennmaradhatott egy Romulus tiszteletére létrehozott kultuszhely. 

A szarkofág és az oltár az egykori Romulus-szentélyben
photo_camera A szarkofág és az oltár az egykori Romulus-szentélyben Forrás: Parco Colosseo

A szentélyt a római szenátus találkozóhelyéül szolgáló Curia Julia bejárata alatt, egy az 1930-as években, a Forum Romanum renoválásának idején épült lépcsőszerkezet alatt tárták fel. A 2500 éves helyszínt a tervek szerint két éven belül megnyitják a látogatók előtt.

A park közleménye szerint a szentély helye a Forum Romanumon belül egybeesik azzal a területtel, amelyet az ókori rómaiak Romulus sírjának tekintettek. A régészek szerint azonban nem temetkezési helyről, csupán síremlékről, egy szimbolikus sírról van szó. A hagyomány szerint Romulus eltűnt egy viharban, vagy a szenátorok megölték és darabokra szabdalták.

A római mitológia szerint az örök várost Romulus és Remus, Mars hadisten és Rhea Silvia papnő ikergyermekei alapították. Romulus aztán meggyilkolta Remust, így ő lett Róma első királya. A város alapítása a hagyomány szerint időszámításunk előtt 753. április 21-én történt.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás