Amfórákban földelték el a halottakat az ókori Korzikán

2021.05.14. · tudomány

40 sírhelyből álló ókori nekropoliszt fedeztek fel a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén, az emberi maradványok egy része hengeres cserépedényekből került elő – adta közre a LiveScience.

A sziget északi partvidékén, Île-Rousse városában található temető a jelek szerint az időszámítás utáni harmadik és ötödik század között lehetett használatban, egy olyan időszakban, amikor a Római Birodalom már hanyatlásnak indult.

A gyerek és felnőtt maradványokat tartalmazó, nagyméretű, gabona, hal, olivaolaj vagy bor tárolására és szállítására rendszeresített amfórák kialakítása a feltárást végző régészek szerint arra utal, hogy Észak-Afrikából származnak, néhányat valószínűleg Karthágóban gyártottak. Ennek ellenére az elhunytak nagy valószínűséggel korzikaiak lehettek.

Cserépsír a korzikai nekropoliszban
photo_camera Cserépsír a korzikai nekropoliszban Fotó: Jean-Jacques Grizeaud/ Île-Rousse

A nekropolisz másik érdekessége, hogy a sírhelyek egy részét a rómaiak által tegulának és imbrexnek nevezett tetőfedő cserepekkel borították .

A következő hónapokban a régészek laboratóriumi munkát végeznek, hogy meghatározzák a maradványok egykori nemét, pontos életkorát és az esetleges betegségeiket, illetve életük során elszenvedett sérüléseiket.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás