Megszűnik az USA-ban a kutatási célú marihuána termesztési monopóliuma

2021.05.18. · tudomány

Az elmúlt 50 évben kizárólag a Mississippi Egyetem Marihuána Kutatóközpontjában termesztett kannabisz szolgálhatott a biokémiai, farmakológiai és orvosélettani kutatások alapjául az Egyesült Államokban. Egy 1968-as szövetségi rendelet ugyanis ezt az egyetemet jelölte ki a tudományos célú termesztés egyetlen és kizárólagos bázisának. A monopólium azonban rövidesen megszűnik, mert az évtizedekig a drogháború zászlóshajójának számító kábítószer-ellenőrzési hivatal, a DEA rövidesen több kendernemesítő központtal is szerződést köt a tudományos kutatásokhoz szükséges alapanyagutánpótlás biztosítására – számolt be róla a Science.

A DEA még a múlt pénteken jelentette be, hogy szabad utat nyit tucatnyi olyan tudományos műhelynek, amely az elmúlt évtizedben engedélyt kért kutatási célú kannabisz termesztésére.

„Ez a tudományos szabadság győzelme. Végre lehetőségünk nyílik arra, hogy genetikailag változatos alapanyagot állítsunk elő a saját kutatásainkhoz és szállítsunk belőle a kollégáinknak szerte az országban" – nyilatkozta a Science-nek Sue Sisley, az elsők között engedélyt kapó Scottsdale Research Institute (SRI) elnöke és vezető kutatója.

A Mississippi Egyetem kutatási célú kenderültevénye
photo_camera A Mississippi Egyetem kutatási célú kenderültevénye Fotó: pharmacy.olemiss.edu

A DEA mostani lépése annak az évek óta húzódó, peres eljárásokkal tarkított procedúrának a végét jelenti, amely 2016-ban kezdődött, amikor Barack Obama akkori elnök bejelentette, hogy bővíti a marihuána kutatási célú termesztésére jogosultak számát. Akkor több mint három tucatnyian jelentkeztek engedélyért, de kérelmeik Donald Trump elnöksége alatt elakadtak a bürokratikus útvesztőkben.

Annak ellenére, hogy az orvosi marihuána már az USA 36 államában legális, a rekreációs célú füvezés pedig 17 államban szabad, a szövetségi törvények értelmében a kannabisz fogyasztása továbbra is bűncselekménynek minősül Amerikában.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás