A hőmérsékleti rekord valószínűbb Tokióban, mint az olimpiai

2021.05.26. · tudomány

Egy frissen megjelent brit jelentés szerint súlyosan veszélyeztetheti a sportolók egészségét az olimpiai játékok idején várható extrém meleg és magas páratartalom. A kutatók szerint Tokióban 2,86 fokkal emelkedett az évi átlaghőmésréklet 1900 óta, ez az évi átlagos melegedés háromszorosát jelenti. Ezzel az időjárás olyan forróvá vált, hogy egyes sporteseményeket már így sem mernek változatlan körülmények között megtartani, a szervezők már korábban bejelentették, hogy a várható hőség miatt a maratont nem Tokióban, hanem északabbra, Szapporóban tartják majd.

A tanulmány szerint nem a maraton az egyetlen, ahol problémát jelenthet a hőség: a kutatók szerint a triatlonosok, a teniszezők és az evezősök is megszenvedik majd az extrém meleget. Nem Japán az egyetlen, ahol gondot okoz a sport és az időjárás összeegyeztetése: 2019-ben a dohai atlétikai világbajnokságon a női maraton 68 indulójából 28 nem tudta befejezni a versenyt, pedig a meleg miatt éjfélkor startoltak, az Australian Openen pedig egymás után ájultak el a teniszezők a pályán.

A téli játékok még rosszabbul jártak

Az előrejelzések szerint pedig javulásra nem nagyon lehet számítani: a Waterlooi Egyetem egy 2018-as tanulmánya szerint a század végére 21 korábbi szervező városból csak nyolcnál lehet arra számítani, hogy elég hideg lesz még ott ahhoz, hogy téli olimpiát lehessen rendezni. A párizsi klímacélok sikeres betartásával sem sokkal jobb a helyzet, ebben az esetben is csak 12 helyszín jöhetne szóba a korábbiak közül.

Mike Tipton, a Portsmouthi Egyetem klímakutatója szerint a jelenlegi helyzetben az Olimpiai Bizottságnak fontolóra kellene vennie, hogy a nyári olimpiát a különleges helyzetre való tekintettel tavasszal vagy ősszel, de legalábbis ne a legnagyobb hőség idején rendezzék meg, illetve a dohai maratonhoz hasonlóan egyes versenyszámokat esetleg tarthatnának olyan időpontban is, amikor nincs olyan meleg.

Tipton arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet mindenkinek rossz: a sportolók az egészségüket kockáztatják, a nézők hőgutát kapnak, az egyre nehezebbé váló körülmények miatt pedig túl sok rekordra sem lehet majd számítani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás