A kialvatlanságon a kávé sem segít

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Ha egy kevés alvással töltött éjszaka után fontos feladatokat tartogató napra készül az ember, sokszor életmentő lehet egy erős reggeli kávé, de egy friss kutatásból kiderült, hogy tartós alváshiány esetén a koffein sem segít a helyzeten, sőt a kialvatlanságból fakadó túlzott fogyasztás a tolerancia kialakulásával a koffein káros mellékhatásait is felerősíti.

„A koffein jó eséllyel javít a hangulaton és az éberségen, és az egyszerű feladatok elvégzését is segítheti, azonban az összetett feladatok elvégzésére kevés hatással van” – mondta a kutatást vezető Kimberly Fenn, a Michigani Állami Egyetem alváskutató intézetének kognitív idegtudománnyal foglalkozó docense. Fenn szerint a koffein nem helyettesíti a minőségi alvást, ezért fontos, hogy az emberek az alvást részesítsék előnyben, vagy ha mindenképp rá vannak kényszerülve a kevés alvásra, akkor másnap ne végezzenek kockázattal járó munkát, és lehetőleg autót se vezessenek.

A kutatásban közel 300 embert kértek meg arra, hogy először kisebb figyelmet igénylő, majd bonyolult, több egymást követő lépésből álló feladatokat oldjanak meg. A résztvevők egyik fele az alvásközpontban töltötte ébren az éjszakát, a másik fele pedig otthon aludta ki magát, és másnap reggel 200 milligramm (körülbelül két csésze kávénak megfelelő) koffeint vagy placebót kaptak, majd újra elvégezték a két feladatot.

A kialvatlanság mindkét feladat teljesítését nehezítette, de a bonyolultabb feladat elvégzésében jelentősen megnőtt a minőségbeli különbség a két csoport között. „Ha kialvatlan vagy, a koffein csak a reakcióidődet javítja, azon nem segít, hogy egy komplex feladat lépéseit megjegyezd” – mondta az UPI hírügynökségnek Michael Breus, az amerikai alváskutató akadémia (AASM) klinikai szakpszichológusa.

Az alváskutatók rendre kiemelik, hogy a kialvatlanság veszélyes lehet, és hosszabb távon krónikus zavarrá is fejlődhet. „Sokan dicsekednek azzal, hogy milyen keveset alszanak, és olyanokat mondanak, hogy az alvás a gyengék koffeinje. Ez persze nem igaz, és veszélyes is lehet. Ha például egy vizsgára készülsz, az a lehető legrosszabb dolog, ha egész éjszaka fennmaradsz. Minőségi, mély alvásra van szükséged, ha másnap nagy téttel járó feladatod van” – mondta az AASM szóvivője, Raj Dasgupta.

Ha valaki öt órát alszik naponta, azzal úgynevezett alvásadósságot halmoz fel, így ha az első kialvatlan éjszaka után reggel segít is valamit az éberségen a kávé, napokkal később egyre kisebb lesz a hatása, mivel az alvási deficit tovább nő, és a kognitív képességek egyre csak romlanak. A koffeintolerancia kialakulásával ráadásul egyre nagyobb adag kávéra lesz szükségük az éberség érzésének kiváltásához, ami növeli az olyan mellékhatások jelentkezésének esélyét, mint a fokozott szívverés, a nyugtalanság vagy a megnövekedett vizelési inger, amelyek rosszabbak lehetnek magánál az álmosságnál és az alváshiányból fakadó figyelmetlenségnél is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: