Ha jön egy új járvány, száz nap alatt el kell készülnie a vakcinának

2021.06.04. · tudomány

A brit kormány 16 millió fonttal támogatja egy új, eddig ismeretlen jövőbeli világjárványra való felkészülést, és nemzetközi összefogást sürget a felkészülésre. A Pandemic Preparednes Partnership (PPP) névre keresztelt együttműködés részleteiról a június 11-én megkezdődő G7-csúcson egyeztetnek majd, a főbb célkitűzéseket azonban már ismertették.

Ezek közül az egyik legfontosabb a vakcinafejlesztés felgyorsítása lehet. Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója szerint a mostani világjárványban példátlan bravúrt jelentett, hogy mindössze 300 nap alatt biztonságos és hatékony oltást sikerült kifejleszteni a covid ellen, a mostani tapasztalatokra támaszkodva viszont nem lehetetlen a fejlesztések további gyorsítása.

A kritikus száz nap

Vallance szerint a járvány kitörésének első száz napja döntő fontosságú a további terjedés szempontjából, ezért is lenne fontos gyors vakcinaválaszra készülni a jövőben. A tervről a G7 gazdasági miniszterei is egyeztettek a héten a AstraZeneca, a Pfizer és a GlaxoSmithKline gyógyszercégek képviselőivel.

Vallance szerint a jövőbeli járványokra csak széles körű nemzetközi együttműködéssel lehet felkészülni, amelyekben az állami és a civil szektor szakemberei is részt vesznek. Lord Bethell brit innovációs miniszter a projekthez csatlakozó diagnosztikai és gyógyszerfejlesztő cégekkel egyeztetve megállapodott abban, hogy az együttműködés tagjai megosztják majd egymással a fejlesztéshez szükséges adatokat és eljárásokat is.

Az együttműködés fontosságát hangsúlyozta az egészségügyi miniszter, Matt Hancock is. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban kiderült, hogy a tudomány képes gyors választ adni a járvány okozta kihívásokra, egyúttal jól megmutatta az együttműködés fontosságát egy hasonló helyzetben. A már említett gyógyszercégek vezetőin kívül számos más óriásvállalat is jelezte az együttműködési szándékát, a pontos járványkezelési forgatókönyvet és a fejlesztés részleteit várhatóan a G7-csúcs után hozzák majd nyilvánosságra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás