Az Oxfordi Egyetem új kutatóintézetet alapít a jövőbeli pandémiák megelőzésére

2021.05.28. · tudomány

Az Oxfordi Egyetem pénteken bejelentette, hogy új kutatóintézetet alapít Pandémiás Tudományok Központja néven, amely az egyetem globális kutatói együttműködéseire alapozva igyekszik majd összefogni azokat a tudományágakat, amelyek fontosak lehetnek a jövő világjárványainak időben történő felismerésében, a rájuk való felkészülésben és a védekezési stratégiák kialakításában.

„A mostani világjárvány megmutatta, hogy az oxfordihoz hasonló kutatóegyetemek milyen egyedi módon járulhatnak hozzá a pandémiákra való felkészültséghez. A fertőzéses betegségek kutatásának és az adattudományok több évtizedes múltjára és régóta tartó nemzetközi partnerségekre építkezünk, gyorsan tudunk alkalmazkodni és cselekedni. Az ipari szereplőkkel és a közegészségügyi szervekkel együtt biztosítani tudjuk, hogy a világot soha ne érje többé felkészületlenül egy hasonló esemény” – idézi az egyetem közleménye Louise Richardson rektort.

A pandémiás kutatóközpont számos terület elismert szakembereit tereli egy közösségbe, így a fertőzéses betegségek, a vakcinafejlesztés, az immunológia, a strukturális biológia, a diagnosztika, a gyógyszerfejlesztés, a klinikai vizsgálatok, az adattudomány, a közegészségügy, a társadalomtudományok és a politikatudomány kutatóit és szakértőit is.

Az intézet a tervek szerint három alapvető területre fókuszál majd:

  • a kórokozókra és a fertőzöttekre vonatkozó adatok és ismeretek közel valós idejű nyomon követésére, és globálisan elérhetővé tételére;
  • a kutatások valódi megoldásokká fordítására, hatékony és biztonságos egészségügyi technológiák, diagnosztikai eszközök, gyógymódok és vakcinák fejlesztése és elosztása révén;
  • és a tudományba vetett hit és bizalom erősítésére, olyan módszerek kutatásával, amelyek javíthatnak a társadalmi és politikai részvételen, rugalmasságon és érzékenységen.

„Könnyű elhessegetni a gondolatot, hogy a mostaninál mennyivel komolyabb pandémiák is kialakulhatnak. Léteznek olyan kórokozók, amelyek 35-50 százalékos mortalitással rendelkeznek – képzeljük el, ha egy ilyen vírus okoz világjárványt, ahol minden harmadik fertőzött meghal. Azzal, hogy most a tudományba fektetünk, biztosítani tudjuk a rugalmasságunkat, a globális gazdasági stabilitást és az egészségügyi biztonságot a következő generációk számára” – mondta John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának egyetemi tanára.

A következő hónapokban 500 millió font befektetést szeretne összeszedni az egyetem filantróp üzletemberektől és hírességektől, vállalati partnerektől és különböző kormányoktól a kutatóközpont megalapításához. A központ első igazgatója az egyetem új fertőzéses betegségeket kutató intézetének professzora, Peter Horby Lesz, aki a SARS- és MERS-járványoktól az ebolán át a madárinfluenzáig számos járvány kutatásában részt vett.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás