Itt a valaha látott legrészletesebb fotó a Naprendszer legnagyobb holdjáról

2021.06.09. · tudomány

Ahogy arról a Qubiten is írtunk, hétfőn 21 év szünet után újra űrszonda látogatott a Jupiter és egyben a Naprendszer legnagyobb holdja, a Ganymedes felé.

A NASA Juno nevű szondája közel 1000 kilométerre közelítette meg a hold felszínét, majdnem 67 ezer km/h-s sebességgel száguldva. A különböző mérések elvégzése mellett a Juno képeket is készített, ezek közül most kettőt osztott meg az amerikai űrügynökség.

Az első fotót 1 kilométer/képpont felbontásban készítette a JunoCam, és a kép szinte a Ganymedes egyik teljes oldalát mutatja. A fotó a műszer zöld szűrőjével készült, de ha a vörös és kék szűrőkkel készült képeket is sikerül lehívnia a NASA-nak, a képalkotó szakértők színes fotót is tudnak mutatni a Ganymedesről.

A Juno által készített felvétel a Jupiter Ganymedes holdjáról
photo_camera Fotó: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

A másik képet az űrszonda Stellar Reference Unit nevű navigációs kamerája készítette, ami a szonda pályán tartásáért felel. Ezen a hold sötét (tehát a Nappal ellentétes) oldala, amit a Jupiter halvány fénye világít meg.

A Ganymedes felszíne közelről a JUNO felvételén
photo_camera A Ganymedes sötét oldala Fotó: NASA/JPL-Caltech/SwRI

A Föld holdjánál másfélszer nagyobb Ganymedes több okból különösen érdekli a kutatókat: a Naprendszerben nincs még egy olyan hold rajta kívül, amelynek mágneses tere lenne, ráadásul a jeges felszíne alatt valószínűleg egy olyan óceán rejlik, amely több vizet tartalmaz, mint a Föld összes óceánja együttvéve.

A Juno januárban kezdte meg azt a hosszú távú missziót, amelynek az első állomása volt a Ganymedes, következőnek 2022-ben érheti el az Europa nevű holdat, majd a tervek szerint 2024-ben kétszer repülhet el az Io hold előtt, mielőtt 2025-ben a Jupiter légkörében végzi.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás