Az mRNS-vakcinák a vártnál többször váltanak ki szívizomgyulladást a fiatal férfiaknál

2021.06.11. · tudomány

A vártnál magasabb a szívizomgyulladásos esetek száma a fiatal férfiak körében az mRNS-oltások második adagjának beadása után – adta közre az ABC News az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) bejelentése nyomán.

Az oltások biztonságosságát megfigyelő két amerikai rendszer előzetes adatai azt jelzik, hogy a myocarditis vagy pericarditis esetekről a bejelentések több mint fele az után érkezett, hogy a 12-24 éves korosztály tagjait Pfizer/BioNTech vagy Moderna vakcinával oltották – ez a korcsoport a beadott oltások kevesebb mint 9 százalékát kapta.

Az oltásbiztonságossági adatbázis a szívizomgyulladás megnövekedett előfordulását mutatta a 16-39 évesek körében a második adag oltás után szemben az első oltás felvétele után megfigyelt aránnyal. A kevés adat azt mutatja, hogy a betegek 81 százaléka teljesen felépült a tünetekből. A CDC jövő héten értékeli a bizonyítékokat és akkor állapítja meg a szívizomgyulladás kockázatát a Covid-19 elleni mRNS-oltások után.

A Pfizer és a Moderna eddig nem kommentálta a jelentést.

Az izraeli egészségügyi tárca már a hónap elején közölte, hogy összefüggést talált az oltás és kicsiny számú myocarditis eset között főként fiatal férfiak körében, akiket a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával oltottak be.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás