Milyen összetevőkből áll a Pfizer mRNS-vakcinája?

2021.06.09. · tudomány

Az oltásellenes összeesküvés-elméletek és az annál jóhiszeműbb félelmek sem szűntek meg a globális vakcinázás előrehaladtával, az utóbbi időben ráadásul egyre meredekebb módszerekkel igyekeznek bizonyítani, hogy például mikrocsipet tartalmaznak az egyes oltóanyagok.

Ezért időről időre nem árt tisztázni, hogy mit is tartalmaznak ezek a vakcinák – ha már az önként bevett gyógyszerekkel szemben a koronavírus elleni védőoltásnál nem kerül a páciens kezébe az összetevőket tartalmazó doboz.

Bár mások mellett a Pfizer-vakcina hatóanyagainak listája is nyilvános, a gyógyszerészeti leírásokból nem mindenkinek egyértelmű, hogy melyik összetevőnek mi a szerepe a SARS-CoV-2 elleni védelemben, vagy épp a biztonságos oltás biztosításában, ezért az MIT Technology Review szakértők bevonásával magyarázta el ezeket.

A Comirnaty márkanévvel ellátott mRNS-vakcina egy adagjának (0,3 ml) aktív hatóanyaga a lipid nanorészecskékbe ágyazott, nukleozid-módosított hírvivő RNS (mRNS), ami a SARS-CoV-2 virális tüskefehérjéjét kódolja.

Ez lényegében annyit tesz, hogy a vírus helyett csak annak egy olyan genetikai információját (mRNS) jut a szervezetbe, amely megtanítja az immunrendszert a koronavírus önmagában veszélytelen tüskefehérjéjének (vagyis a vírus szervezetbe való bejutását garantáló részének) lemásolására. Vagyis a vakcinába kódolt utasítás nyomán a szervezet maga hozza létre ezt a fehérjét, megismertetve vele az immunrendszert, amely így antitestek és immunsejtek termelése révén készen áll annak legyőzésére egy későbbi valódi fertőzés esetén. A vakcinával bejuttatott tüskefehérjéket és az mRNS-t néhány napon belül elpusztítja a szervezet, de a védelmi mechanizmus megmarad.

A vakcina emellett a következő segédanyagokat tartalmazza:

  • ((4-hidroxibutil)azanediil)bisz(hexán-6,1-diil)bisz(2-hexildekanoát) (ALC-0315)
  • 2-[(polietilénglikol)-2000]-N,N-ditetradekilacetamid (ALC-0159 )
  • 1,2-disztearoil-sn-glicero-3-foszfokolin (DSPC)
  • koleszterin
  • kálium-klorid
  • kálium-dihidrogén-foszfát
  • nátrium-klorid
  • dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát
  • szacharóz
  • injekcióhoz való víz

Az első négy segédanyag alkotja azokat a lipid nanorészecskéket, amelyekbe beágyazódva az mRNS könnyen és biztonságosan bejut a sejtekbe. Ezeket nagyjából 100 nanométeres átmérőjű zsírszerű gömbökként kell elképzelni. Az ALC-0315 ezek közül a legfontosabb, mivel az RNS negatív töltéséhez képest pozitív töltéssel látható el, így nem esnek szét – a másik három lipid ennek az összetartó struktúrának az egységét támogatja.

A következő négy összetevő mindegyike valamilyen só, amelyek így együtt foszfátpuffer-oldat néven ismertek, és gyakran alkalmazzák különböző gyógykészítményekben. Célja, hogy a vakcina savasságát (pH-értékét) az emberi testéhez hasonló értéken tartsa, így megelőzze a sejtek károsodását, valamint a vakcina romlandóságát.

A cukor azért felel, hogy a nanorészecskék a fagyasztás során ne tapadjanak össze, míg a sóval kevert víz lényege gyakorlatilag minden oltásnál az, hogy az oltóanyag sótartalma a vér sótartalmát közelítse.

A Pfizer azt is kiemeli, hogy a Comirnaty vakcina nem tartalmaz tartósítószereket, ugyanis az egyes oltásokban használt, baktériumölő hatású higanyt tartalmazó, tiomerzál nevű tartósítószer áll az olyan viták központjában, amelyek arról szólnak, hogy autizmust okozhatnak-e a vakcinák. Bár az amerikai járványügyi központ (CDC) álláspontja szerint a tiomerzál biztonságos, a nagy nyomásra fokozatosan kivezetik az anyagot a vakcinákból – a Pfizer koronavírus-vakcinája mindenesetre alapból nem tartalmaz ilyet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás