Tudományos szenzáció: új garnélafajt fedeztek fel a Schönbrunni Állatkertben

2021.06.18. · tudomány

„A halak etetésekor vagy a medencék ellenőrzésekor évek óta gyakran látjuk ezeket az állatokat. A maximum 6,1 milliméteres rákfélék rendszerint rajokban tűnnek fel és alaposan elszaporodtak a zátony-akváriumban és a hozzá tartozó szűrőkben” – idézi Anton Weissenbachert, a Schönbrunni Állatkert zoológiai osztályvezetőjét az intézmény magyar nyelvű közleménye. Mivel a bécsi Tenger Házában (Haus des Meeres) 2019-ben már felfedeztek egy új garnélafajt, az állatkert velük konzultált elsőként.

A koronavírus-járvány miatti kijárási tilalom alatt a jutott idő a taxonómiai leírásra és kiderült, hogy a talált tízlábú rákok nem azonosoka a 107 ismert rokonfaj egyikével sem. A felfedezésük helye nyomán Heteromysis schoenbrunnensis néven leírt és lajstromozott faj példányai a bécsi állatkert munkatársai szerint nagy valószínűséggel az Indiai-csendes-óceáni térség trópusi vizeiben őshonosak, ahonnan húsz évvel ezelőtt, szikladarabok hasadékaiban, potyautasként érkeztek Bécsbe, amikor kialakították a zátony-akváriumot.

Heteromysis schoenbrunnensis
photo_camera Heteromysis schoenbrunnensis Fotó: Helmuth Goldammer/ Tiergarten Schönbrunn

A Schönbrunni Állatkertben egyébként 2010-ben már felfedeztek egy új állatfajt. Az Esőerdőházban kutatók egy új borneói szárazföldi csigafaj példányaira bukkantak, amelyek az akkori igazgató-helyettes, Harald Schwammer után a Schwammeria néven tartanak nyilván a szakirodalomban.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás