A delta variánssal fertőzöttek 0,13 százaléka halt meg a vírus miatt az Egyesült Királyságban

A brit Közegészségügyi Szolgálat (Public Health England) pénteken publikált jelentése szerint az Egyesült Királyságban eddig 117 halálos áldozata a koronavírus eddigi legveszélyesebb, delta variánsának. Közülük ötvenen az után fertőződtek meg, hogy megkapták a második adag védőoltást.

Mindez azt bizonyítja, hogy még a védőoltás sem nyújt teljeskörű védelmet az új vírusvariánssal szemben. A jelentés ugyanakkor biztató, ha abból indulunk ki, hogy a delta variáns eddig 92029 személyt fertőzött meg az országban, vagyis a mortalitási ráta 0,13 százalék.

A friss adatok alapján az elhunytak közül nyolcan voltak 50 évnél fiatalabbak. Közülük senki sem kapta meg mindkét védőoltást; csupán ketten voltak, akik már beadatták maguknak az első dózist. 109 halálos áldozat volt 50 évnél idősebb. A brit közegészségügyi hatóságok nem hozták nyilvánosságra az áldozatok részletes kórtörténetét, így csak feltételezhetjük, hogy a mortalitási ráta az 50 éven felüliek körében az átlagosnál jóval magasabb.

„Mindez azt jelentené, hogy a vakcinák hatástalanok? Távolról sem. Pontosan ezt várhatjuk el egy hatékony, de tökéletlen vakcinától.”

– mondta David Spiegelhalter és Anthony Masters, a jelentést készítő statisztikusok az Observer vasárnapi számában közölt véleménycikkükben, amit a Guardian szemlézett.

Az Egyesült Királyságban az AstraZeneca és a Pfizer vakcináit használták a koronavírus elleni védőoltásként. A vakcinákból két dózis elegendő ahhoz, hogy hatékony védelmet nyújtson a delta variánssal szemben: a Pfizer oltóanyagának hatásossága 88 százalék, az AstraZenecáé 66.

Spiegelhalter és Masters ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a beoltott személyek mortalitási aránya korcsoportonként jelentős eltérést mutathat. Minél idősebb valaki, annál nagyobb rá az esélye, hogy belehal a fertőzésbe, ha a vírus képes felülkerekedni az oltóanyagon.

„Egy 80 éves, teljesen beoltott személy nagyjából ugyanakkora kockázattal néz szembe, mint egy beoltatlan 50 éves. Jóval kisebb az esélye, de még mindig több a semminél. Így azonban halálesetekre is számítanunk kell.”

– írták a véleménycikkben a statisztikusok.

Az adatok szerint 1320 beteg állapota volt annyira súlyos, hogy legalább egy napra kórházba kerüljön vele. Közülük 190-en kapták meg mindkét adag vakcinát; ez 14 százalékos arány. A vizsgált személyek között 831-en voltak olyanok, akik egy oltást sem kaptak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki közleménye szerint a teljeskörűen beoltottaknak is muszáj követniük a vírus terjedésének visszaszorítására hozott közegészségügyi intézkedéseket – például maszkot kell viselniük, tartaniuk kell a távolságot másoktól, és nem szabad megfeledkezniük a rendszeres kézmosásról sem.

„Az emberek akkor sem érezhetik magukat biztonságban, ha mindkét védőoltást megkapták. Továbbra is védekeznünk kell.”

– mondta dr. Mariangela Simao, a WHO helyettes főigazgatója.

Az Associated Press jelentése szerint a delta variáns halandósági rátája (májusi adatok alapján) 0,8 százalék az Egyesült Államokban. A beoltottak körében 20 százalékos volt a fertőzöttségi arány.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás