Feloldják a korlátozásokat Indiában, az orvosok nem sok jóra számítanak

2021.06.15. · koronavírus

Újraindult az élet Új-Delhiben és a többi indiai nagyvárosban, a szakértők szerint azonban a korai nyitás veszélybe sodorhatja az ország vakcinációs terveit, ugyanis a 950 millió felnőttnek csupán az 5 százalékát sikerült eddig beoltani, egy újabb fertőzéshullám pedig jelentősen lelassítaná az oltás tempóját.

Az országban hetek óta csökken a regisztrált fertőzöttek száma, két hónapja nem regisztráltak olyan kevés fertőzöttet, mint most. Az államok és szövetségi területek különbözően reagáltak a kedvező fejleményekre, de általánosságban lazítottak a kijárási korlátozásokon és az egyéb járványügyi intézkedéseken.

A fővárosban újranyitnak a bevásárlóközpontok, szépségszalonok és fodrászatok, az éttermek félházzal üzemelhetnek. A szakértők a plázanyitás miatt aggódnak a legjobban: a vásárlók szabályosan lerohanták a legnagyobb bevásárlóközpontot.

Nyitva lesz a Tádzs Mahal

A helyi orvosok nem véletlenül aggódnak: májusban több ezren haltak meg a városban, az egészségügyi ellátórendszer összeomlott, nem jutott a betegeknek oxigén, egyes helyeken pedig a halotti máglyákhoz szükséges fából is kifogytak.

A kormány azt ígéri, hogy ha baj lesz, újra bevezetik a korlátozásokat: jelenleg a plázák ugyan nyitva lehetnek, de az iskolák, fürdők és edzőtermek még nem. Szerdán megnyithatnak viszont a múzeumok és történelmi látványosságok, ez 3693 történelmi emléket és ötven múzeumot érint.

Ambrish Mithal, a MaxHealthCare orvosa Twitteren kelt ki a tömegjelenetek ellen: szerinte annak ellenére, hogy már lehet plázázni, nem feltétlenül kellene. A járványügyi szakértők többsége hozzá hasonlóan elégedetlen a hirtelen újranyitással, attól tartanak, hogy megismétlődhetnek a májusihoz hasonló tragikus jelenetek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás