A Volkswagen 2035-től leállítja a belsőégésű motorok forgalmazását Európában

2021.06.28. · TECH

A Volkswagen azt tervezi, hogy 2035-re felhagy a belsőégésű motorok forgalmazásával az európai piacon. A hírt a Volkswagen igazgatótanácsának egyik tagja osztotta meg a német Muenchner Merkur napilappal; az értesülésről a Reuters számolt be.

Klaus Zellmer, a Volkswagen igazgatótanácsának tagja a lapnak elmondta, hogy a vállalat 2033 és 2035 között tervezi felszámolni a benzinmotoros járművek gyártását Európában. Zellmer ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban és Kínában elhúzódhat az átmenet, Dél-Amerikában és Afrikában pedig jóval tovább tarthat az európainál.

A vállalat célkitűzése – idézte Zellmert a Verge –, hogy legkésőbb 2050-re elérjék a karbonsemlegességet. Zellmer becslései szerint az Európa elektromos gépjárműflottájának aránya tíz éven belül meghaladhatja a 70 százalékot.

A Volkswagen karbonsemlegességi törekvése számos konkurensével összhangban áll. A Ford idén februárban jelentette be, hogy 2030-tól csak elektromos járműveket fognak forgalmazni Európában. A vállalat nagyjából egymilliárd dollárt költ rá, hogy a kölni gyárát elektromosautó-gyártásra állítsa át. Ezzel párhuzamosan a Honda áprilisban közölte, hogy 2040-től felhagy a benzinmotoros modellek gyártásával.

A döntés alighanem nem független attól, hogy több európai ország fontolgatja a benzinmotoros autók kitiltását a közutakról. Az Egyesült Királyság 2030-ra, Norvégia 2025-re, Franciaország 2040-re teszi a dátumot. Az Egyesült Államokban Kalifornia állam hirdette meg a benzinmotoros autók kitiltását: ez 2035-től lépne életbe. A tiltás bevezetését más amerikai tagállamok is fontolgatják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás