Aki eteti a vízimadarakat, a patkányokat segíti

2021.07.05. · majom

Nem lehet elégszer elmondani: a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Az etetni vágyó emberek alapvetően jó szándékúak, de legtöbbjük nincs tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat. Nem csoda, hogy az etetés ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek – írta hétfői közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), arra kérve „a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy

sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat”.

  • A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően eltérnek a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért etetésük az énekesmadarakéval szemben nem hasznos, mert:
  • a hosszú ideje (hónapok, évek óta) tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen táplálékból álló diéta megbetegíti a madarakat. Az angyalszárny-betegség egy csont- és tollnövekedési rendellenesség, amely röpképtelenséget, de a madár elhullását is okozhatja.
  • Szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő eutrofizációt (elmocsarasodást).
  • A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést (ezek a madarak fagynak aztán jégbe télen).
  • Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt.
  • Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz.
  • Rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket.
  • A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.

A vízimadarak etetése valóságos öngerjesztő problémaspirál. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével az etetőhelyeknél nyüzsgő madársokaság látványa miatt más madarak megszakítják a vonulásukat, kóborlásukat. Ezzel tovább nő a létszám, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma, és a következő évben több madárral kezdődik újra a folyamat.

photo_camera Fiókáit hínárral etető szárcsa Fotó: MME / Orban Zoltan

Az MME a lakosság tájékoztatása és a madarak segítése érdekében elkészített egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről, amit innen lehet letölteni pdf-ben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás