Több száz halálesetért, szörnyű balesetekért felel az az olajcég, ami miatt tűzgyűrű lángolt a Mexikói-öbölben

2021.07.05. · gazdaság

Nagyon sok van már annak a Petróleos Mexicanos (Pemex) nevű olajtársaságnak a rovásán, amelynek a hétvégén eltörött vezetéke miatt tűzgyűrű lángolt a Mexikói-öböl vízén. A Futurism összeállítása szerint szörnyű balesetek és halálesetek sora kísérte a cég – Mexikó legnagyobb árbevételű vállalatának – működését 1979 óta.

42 évvel ezelőtt az állami vállalat Ixtoc I nevű tengeri olajfúrótornya leállt, ami a történelem egyik legsúlyosabb, ha nem a legsúlyosabb olajszivárgását okozta ugyancsak a Mexikói-öbölben – ami mellett a 2010-es katasztrófa, a Deepwater Horizon-féle szivárgás is eltörpült.

1992-ben ez a cég volt a felelős azért a tíz robbanásért, amelyek 252 embert öltek meg a mexikói Guadalajara városában, miután az olaj a város csatornarendszerébe szivárgott, és berobbant. Egy ipari baleseteket vizsgáló francia ügynökség, az ARIA tanulmánya szerint az áldozatok száma a hivatalosnál jóval nagyobb volt, az ezret is elérte. A robbanások miatt a Pemex négy tisztviselőjét vádolták gondatlansággal, de utóbb mindannyiukat felmentették.

photo_camera Gudalajarai utca a robbanások után, 1992 áprilisában Fotó: DAVID HERNANDEZ/AFP

Ez után két évtizednyi viszonylagos nyugalom volt a cég körül, ami nem azt jelenti, hogy ne történtek volna sűrűn balesetek a Pemex-létesítményekben, csak éppen kevesebben haltak meg.

photo_camera Tűz a cég cadereytai olajfinomítójában 2007-ben Fotó: ALEJANDRO ACOSTA/AFP

Egészen 2012-ig, amikor az egyik gázüzemében történt robbanás a mexikói Reynosában. Ebben a balesetben harmincan haltak meg, és 46 ember megsérült. A reynosai robbanás ráadásul egy újabb, gondatlanságból bekövetkező balesetek sorával fémjelzett korszak kezdetét jelentette a vállalat történetében.

A mai napig nem tudni, mi okozott robbanást a Pemex-irodaházban 2013-ban, ami megint csak 37 ember életét követelte, további 126-an pedig megsérültek a balesetben. 2016 áprilisában és szeptemberében a Pemex egyik üzemében, illetve olajszállító tartályhajóján történtek balesetek: az üzemi robbanásoknak 28 áldozata volt, míg a hajó legénységét sikerült épségben evakuálni.

photo_camera A 2016-os áprilisi robbanás Fotó: SERGIO BALANDRANO/AFP

2019-ben az után robbant fel a Pemex vezetéke a mexikói Hidalgo államban, hogy több száz ember megpróbálta illegálisan megcsapolni. Ekkor 79-en haltak meg, a mexikói hatóságok képviselői pedig az olajlopás következményének tekintették a balesetet.

Tűz szivárgás nélkül?

Ehhez képest a múlt hétvégén legalább senki nem sérült meg, amikor ismét a Pemex infrastruktúrájához tartozó földgázvezeték mondta fel a szolgálatot. A Szauron szemét idéző tűzkört az óceán felszínén öt óra alatt sikerült eloltani, és egyelőre nem tudni, mekkora kárt tett a környezetben. A mexikói környezetvédelmi ügynökség vezetője mindenesetre azt állította, hogy a baleset nem járt szivárgással, bár volt, aki erre reagálva nem értette, hogy ha nincs szivárgás, akkor hogyan éghet több órán át a nagy kiterjedésű tűz.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

Az újabb incidensre válaszul megerősödtek azok a hangok, amelyek az olajfúrás szigorúbb szabályozását, sőt teljes megszüntetését követelik. A Center for Biological Diversity amerikai civil szervezet például azt írta, hogy a Mexikói-öbölben kigyulladt tűz újabb példája annak, milyen „mocskos és veszélyes üzem a partmenti fúrás”. Szerintük nem szabadna újabb fúrási engedélyeket kiadni a mexikói-öbölben, és véget kellene vetni a tengeri fúrásoknak úgy, ahogy vannak, átállva a tisztább energiára. A baleset a mexikói Greenpeace szerint is a fosszilis modell tarthatatlanságára és veszélyeire hívja fel újfent a figyelmet.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

A vállalat azt ígérte, kivizsgálja az ügyet, de tekintve, hogy a cég történetében egymást érték a felelősök nélkül maradt incidensek, és a jelek szerint nem vált biztonságosabbá a Pemex-üzemek működése, minimális az esély a jövőben a környezetkárosítással és emberhalállal járó balesetek elkerülésére.

Az átalakulást a megújuló energiahordozók irányába az is megnehezíti, hogy Mexikó a világ egyik legnagyobb nyersolajtermelője, és az olaj létfontosságú a mexikói gazdaság működéséhez. 2019-ben az olajiparból származott az állami bevételek mintegy 30 százaléka, és továbbra is jelentős kiaknázatlan lelőhelyek várják a befektetőket, ami az amerikai kereskedelmi hatóság szerint nagy lehetőség az amerikai vállalkozásoknak. A Pemexnek magának tízezer regisztrált beszállítója van, ezek 70 százaléka amerikai cég.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás