A japán a világ legerősebb útlevele, a magyar a tizedik

2021.07.08. · majom

Nem kifejezetten tudományos, de annál tanulságosabb a Henley Passport Index, aminek készítője, a Henley & Partners letelepedési és állampolgársági ügyekkel foglalkozó magáncég a nemzetközi légi közlekedési szövetség, az IATA adataiból negyedévente kibogarássza, hogy hány országba érvényesek a világ egyes országai által kiadott útlevelek, és annak alapján rangsorolja őket.

Az idei lista szerint a japán útlevél a legerősebb, 193 országba lehet vele beutazni; a második helyen a szingapúri áll, 192 országgal. Holtversenyben a harmadik Dél-Korea és Németország útlevele, 191-191 országgal, a negyedik helyen Olaszország, Finnország, Spanyolország és Luxemburg tolong, 190-190 országgal, míg az USA útlevele, ami 2015-ben még a földkerekség második legerősebb útlevelének számított, már csak a hetedik, 187 országgal – holtversenyben Svájccal, Nagy-Britanniával, Belgiummal és Új-Zélanddal.

A legerősebb közép-kelet-európai útlevél a cseheké (186 ország), és az első tízbe pont befért Magyarország: a mi útlevelünkkel 184 országba lehet beutazni, amivel fölényesen verjük Szlovákiát, Litvániát és Lengyelországot (183 ország).

A világ legesleggyengébb útlevele az afgán, amivel mindössze 26 országba lehet beutazni,; ezt követi az iraki (28 ország), a szíriai (29 ország), a pakisztáni (32 ország) és a jemeni (33 ország) útlevél.

Az index nem veszi figyelembe a koronavírus-járvány miatt és egyéb okokból elrendelt korlátozásokat, határzárakat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás