Rekordszámú lamantin pusztult el a floridai partoknál

2021.07.12. · tudomány

A tengeri füveket pusztító környezetszennyezés állhat annak a tömeges elhullásnak a hátterében, amely a lamantin néven is ismert karibi manátuszok (Trichechus manatus) floridai állományát sújtja 2021-ben – írja a Guardian.

A floridai természetvédelmi hatóságok január 1. és július 2. között rekordszámú, összesen 841 tengeri emlős pusztulását regisztrálták, az állatok túlnyomó többsége éhen halt, 63 példánnyal pedig a lagúnák motorcsónakforgalma végzett.

A növényevő lamantinok táplálékforrását a sekély partmenti vizekben a tengerfenéken virágzó, több mint 50 növényfajból álló tengerifű-mezők jelentik, ám az elmúlt időszakban a növénytársulások zöme kipusztult a floridai élőhelyeken.

Karibi manátusz, avagy lamantin a floridai Homosassa Springs-nél
photo_camera Karibi manátusz, avagy lamantin a floridai Homosassa Springs-nél Fotó: MICHAEL NOLAN/robertharding via AFP

A lamantinok egészen 2017-ig a szövetségi szabályozás szerint a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartoztak, azóta azonban lazítottak a tengeri emlősök védelmén. A természetvédők most azt kérik, hogy újra szigorúbb védelem alá tartozzanak. A szövetségi nyilvántartás szerint jelenleg nagyjából 6300 karibi manátusz élhez a floridai vizekben, szemben az 1990-es évek elejével, amikor a populáció létszáma alig érte el az 1300-at.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás