Egyszerre fertőződött meg a koronavírus két változatával egy idős nő, meghalt

2021.07.13. · tudomány

Most mutattak be egy szokatlan koronavírusos esetet, ami még márciusban történt: egy 90 éves belga nő egyszerre fertőződött meg a SARS-CoV-2 két variánsával, az alfa (azaz a brit), valamint a béta (dél-afrikai) változattal.

A Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán (ECCMID) ezen a héten bemutatott esettanulmány szerint a koronavírus ellen nem beoltott asszonyt kórházba szállították, ahol állapota gyorsan rosszra fordult, és hamarosan meg is halt.

Az esetet bemutató tanulmány szerzői szerint az többször előfordult már a világjárvány történetében, hogy valakit egyszerre fertőzött meg az új koronavírus és valamilyen légzőszervi megbetegedést okozó vírus, például influenza. Az viszont alig néhányszor fordult elő, hogy a COVID-19-et okozó vírus két változata fertőzte volna meg ugyanazt a személyt. És az eddig (2021 első hónapjaiban) feljegyzett esetek egyikében sem adódott, hogy a koronavírus két olyan változata támadta volna meg egy ember szervezetét, amely a WHO szerint veszélyesnek tekinthető, például a fokozott fertőzőképesség miatt.

Amikor a nő megfertőződött, mindkét változat javában terjedt Belgiumban, és a páciens nagy valószínűséggel két különböző embertől kapta el a két különböző variánst. Hogy ez pontosan hogyan történt, „sajnos még nem tudjuk” – közölte a tanulmány vezető szerzője, Anne Vankeerberghen, az aalsti OLV kórház molekuláris biológusa.

A beteget március 5-én azért vitték kórházba, mert többször elesett. Kórelőzményeiben nem volt semmi figyelemre méltó, egyedül élt otthonában, és házi ápolásban részesült. A kórházban pozitív lett a koronavírus-tesztje, de eleinte nem voltak légzési problémái. Ez azonban hamar megváltozott, és a páciens 5 nappal később elhunyt.

Új, egyszerűbb szűrési módszer a variánsokra

Vankeersberghen szerint egyelőre azt sem lehet biztosan állítani, hogy a két veszélyes változattal való egyidejű megfertőződés hozzájárult a nő állapotának gyors rosszabbodásához. Bár ez az első hasonló dokumentált eset, a molekuláris biológus szerint valószínűleg alábecsülik az úgynevezett co-infekció előfordulási gyakoriságát, egyrészt mert viszonylag kevés szűrés történik kifejezetten az aggasztó koronavírus-változatokra, másrészt azért, mert az ilyen együttes fertőzések szűrésére nem áll rendelkezésre a genomszekvenálásnál egyszerűbb módszer. A belga nő esetében a már pozitívra tesztelt mintáiban az úgynevezett illékony szerves vegyületek (VOC-k) jelenlétét is ellenőrizték, így derült ki, hogy kétféle variáns is megtámadta a sejtjeit.

A belga kutatók arra biztatják kollégáikat, hogy a hasonló esetek hatékonyabb kiszűrése érdekében minél több koronavírus-pozitív mintán végezzék el a gyors és olcsó VOC-elemzésnek – ahelyett, hogy a minták töredékét vetnék alá a hosszadalmas és drága genomszekvenálásának.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás