Az új orosz modul véletlenül aktivált hajtóműve megbillentette a Nemzetközi Űrállomást

Destabilizálta a Nemzetközi Űrállomást a nemrég telepített új orosz modul, aminek véletlenül beindultak a hajtóművei. A hiba néhány órával azután lépett fel, hogy – nyolcnapos repülés után – a Nauka modul csütörtökön csatlakozott az ISS-hez.

A NASA szerint a modul hajtóművei véletlenül és váratlanul indultak be, és 45 fokkal elbillentették az ISS-t. A küldetést irányító csapat hamar korrigálta a hibát; az állomás minden modulja rendeltetésszerűen működik – írta a NASA a Twitteren.

A korrigáláshoz a küldetésirányítók az űrállomás egy másik moduljának hajtóművét aktiválták; a tolóerő helyreállította a pályájáról kibillent űrállomást. Az amerikai és orosz tisztviselők szerint a malőr nem veszélyeztette űrállomás fedélzetén tartózkodó hét személy életét. Az incidens során néhány percre megszakadt a kommunikáció az ISS legénységével, de az űrhajósok meg sem érezték az elmozdulást, mivel a kitérés sebessége csupán fél fok volt másodpercenként.

A Nauka (Tudomány) nevű űrmodul július 29-én csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz. A modul véletlenül beindult hajtóművei 45 fokkal billentették ki a pozíciójából az ISS-t.
photo_camera A Nauka (Tudomány) nevű űrmodul július 29-én csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz. A modul véletlenül beindult hajtóművei 45 fokkal billentették ki a pozíciójából az ISS-t. Fotó: OLEG NOVITSKY/AFP

Bár a malőrnek nem lett komolyabb következménye, az incidens hatására a NASA és a Boeing augusztus 3-ra halasztotta a Starliner űrjármű eredetileg július 30-ra tervezett indulását.

Ez lehet az oroszok hattyúdala az ISS-en

A 13 méter hosszú, húsztonnás Nauka eredetileg a keringő platform hátsó részéhez, az űrállomás orosz moduljához volt rögzítve. A modult eredetileg 2007-ben indították volna útnak, de ezt számtalan alkalommal elhalasztották – részben költségvetési okok, részben fejlesztési nehézségek miatt. Az orosz űrügynökség még egy héttel azután meghajtási problémákat észlelt a modulnál, hogy útnak indították azt a kazahsztáni Bajkonurból; a hibát a moszkvai küldetésirányítóknak kellett elhárítaniuk.

A nehézségek ellenére a Nauka sikeresen dokkolt a tervezett időben. Az új modul jelentős mértékben, 70 köbméterrel növeli meg az ISS lakható területét. Az extra teret az űrhajósok nemcsak kísérletek elvégzésére és rakományok tárolására fogják használni: a Nauka egyben pihenőhelyként és vécéként is funkcionál. A modulhoz az Európai Űrügynökség egy 11 méter hosszú robotkart is fejlesztett.

A Nauka telepítése ellenére kérdéses, hogy Oroszország a jövőben is támogatni fogja-e a Nemzetközi Űrállomást: korábban már jelezték, hogy 2025-től kivonulhatnak a projekt finanszírozásából. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy nem csatlakoznának az Egyesült Államok által tervezett holdplatformhoz, a Lunar Gateway-hez sem, amit ebben az évtizedben fognak felépíteni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás