Hétfő éjjel riasztották a Nemzetközi Űrállomás legénységét, de nem lett meg a szivárgás pontos helye

2020.09.30. · tudomány

Több mint két éve már, hogy Alexander Gerst német geofizikus a hüvelykujjával tapasztotta be a Nemzetközi Űrállomás orosz oldalán keletkezett rést. Azóta – egy évvel ezelőtt – újabb levegőszivárgást észleltek az űrállomáson, de keddig kellett várni, hogy kiderüljön, az ISS ezúttal is az orosz oldalon szivárog – a felismerést ráadásul kisebb vészhelyzet előzte meg.

Mint a NASA kedden közölte, a fedélzeten tartózkodó két orosz és egy amerikai űrhajóst hétfőn éjfél körül ébresztették fel, hogy sürgősen zárják le a fülkék közötti zsilipeket, mert a szivárgás rosszabbodni látszott. Alig több mint egy hónap alatt már harmadszorra fordult elő, hogy a legénységnek az orosz oldalon kellett izolálnia magát.

Kiderült, hogy ezúttal nem a szivárgásnak helyet adó rés tágult, hanem egy átmeneti hőmérséklet-változás miatt olvastak le téves adatokat a kabin légnyomásáról.

A rés ugyan most sem lett meg, de a NASA szerint továbbra is kicsi, és a szivárgás nem jelent veszélyt az űrhajósok életére. A legénység szivárgásdetektorral keresi a forrásat az oroszok Zvezda nevű, nappali tartózkodásra és munkavégzésre szolgáló fülkéjében.

Kenny Todd, az űrállomás helyettes programmenedzsere szerint jó hír, hogy bár „még mindig csak tűt keresnek”, legalább már csak egy szénakazalban.

A NASA tartalék levegőtartályokat küld fel a következő fuvarral, amelyet csütörtökön indítanak Virginiából a tervek szerint. Ezzel jövő tavaszig rendben lesz az ISS, hacsak a szivárgás nem erősödik.

photo_camera Balról jobbra Mark Vande Hei, a NASA űrhajósa, valamint Oleg Novickij és Pjotr Dubrov, a Roszkozmosz kozmonautái készülnek az október 14-i kilövésre. A tervek szerint Szojuz MS-17 viszi őket a Nemzetközi Űrállomásra a Bajkonurról. Fotó: Sputnik via AFP

Két héten belül két orosz és egy amerikai űrhajóst küldenek az űrállomásra (lásd a fenti képet), utána egy három amerikai és egy japán űrhajósból álló különítmény érkezik a SpaceX közvetítésével, a tervek szerint erre a kilövésre október 31-én kerül sor.

A SpaceX kapszuláját a 2020-as év globális kihívásaira célozva Resilience-nek, azaz (hozzávetőleges fordítással) Ellenálló képességnek nevezik el – mondta a csapat parancsnoka, Mike Hopkins NASA-asztronauta kedden egy houstoni sajtótájékoztatón. Hozzátette, reméli, hogy ezzel a névvel és küldetéssel legalább megmosolyogtatják az embereket, és némi inspirációval szolgálnak e nehéz időkben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás