Elkészült a SpaceX gigarakétája, ami olyan magas, mint a Mátyás-templom

2021.08.04. · TECH

A SpaceX kedden bemutatta a Super Heavy hordozórakéta negyedik prototípusát, amit a Hold- és Mars-utazásokra szánt Starship űrhajó első Föld körüli utazásához készül bevetni Elon Musk űrvállalata. Musk gyorsan meg is osztott néhány fotót és egy rövid videót a monstrumról.

link Forrás

A Starship prototípusai az elmúlt két évben számos rövidebb tesztrepülést végrehajtottak, de azok során legfeljebb 10 kilométerre emelkedett a rakéta a SpaceX texasi bázisáról indulva, már amikor nem robbant fel a kilövést követően. Ahhoz, hogy Föld körüli pályára állhasson a Starship, már a Super Heavyre is szükség lesz.

A legújabb Super Heavyt 29 Raptor-hajtóművel szerelték fel – csak összehasonlításképp: a Starship prototípusain 3 ilyen hajtómű volt található.

photo_camera A Super Heavy Raptor-hajtóművei Fotó: SpaceX

A texasi Boca Chicában található Starbase (Csillagbázis) már készen áll arra, hogy végrehajtsák a Super Heavy hordozórakétával kiegészült Starship első Föld körüli pályára állított repülését, amit Musk reményei szerint már a következő hónapokban lezavarhatnak, de ehhez még szükség lesz a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) engedélyére.

photo_camera A Super Heavy negyedik prototípusa a Csillagbázison Fotó: SpaceX

A tesztrepülés során a rakétarendszer mindkét fokozatát vissza tervezik hozni, így a több mint 70 méter magas (vagyis a 76,6 méter magas budavári Mátyás-templom magasságát közelítő) Super Heavy hordozórakéta a kilövés után nagyjából 90 perccel, a Mexikói-öbölben kialakított landoló platformra érkezhet vissza, míg az 50 méter magas Starship űrhajó Hawaii partjainak közelében, a Csendes-óceánban landolhat a Föld körüli pálya elhagyását követően.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás