Oroszország szerint javíthatatlan hibák fenyegetik a Nemzetközi Űrállomás működését

Az elavult berendezések és hardverek miatt helyrehozhatatlan meghibásodásokat szenvedhet el a Nemzetközi Űrállomás – közölte Vlagyimir Szolovjov, az orosz Energija űrvállalat tisztviselője. Szolovjov szerint az orosz ISS-modul repülési rendszerének legalább 80 százaléka mondható elavultnak. A modulon apró repedéseket is fölfedeztek, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet – írja a BBC.

Oroszország már többször is aggodalmának adott hangot az űrállomás lejárt szavatosságú berendezései miatt. Részben emiatt célozgatnak rá, hogy 2025-től kiszállnának az ISS finanszírozásából.

Az 1998-ban rendszerbe állított Nemzetközi Űrállomás az Egyesült Államok, Kanada, Oroszország és Japán közös projektjeként valósult meg. Az ISS építésekor 15 évre becsülték az űrállomás várható élettartamát.

Szolovjov, az ISS orosz moduljáért felelős vezető tisztségviselő, az Energija főmérnöke szerint előfordulhat, hogy az állomás már a repülési rendszer szavatosságának lejárta utáni napon is jóvátehetetlen károsodást szenvedhet.

Szolovjov már tavaly figyelmeztetett rá, hogy az elöregedő hardverek rövidesen cserére szorulnak. Az egykori űrhajós azt is elmondta, hogy apró felszíni repedéseket fedeztek föl az orosz Zarja rakománymodulon. A Zarja az űrállomás egyik legrégebbi, 1998 óta használt modulja; ma rakományok tárolására használják.

„Ez rossz jel, és azt sejteti, hogy idővel ezek a repedések egyre nagyobbak lehetnek.”

– mondta Szolovjov a RIA hírügynökségnek.

Oroszország miniszterelnök-helyettese, Jurij Boriszov áprilisban az orosz állami televízióban arról beszélt, hogy beláthatatlan következményekkel járhat az űrállomás fémszerkezetének elöregedése. Boriszov szerint a katasztrófa bekövetkezése sem zárható ki, márpedig ezt minden áron el kell kerülni. Az orosz állami űrügynökség, a Roszkoszmosz jelentése szerint a strukturális hibák miatt valószínűtlen, hogy az ISS 2030 után is üzemképes maradna.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás