A harmadik hullámra készülnek Indiában

2021.09.07. · tudomány

A járványügyi helyzet romlására készülnek az indiai kórházak – írja a Reuters. Az országban a járvány harmadik hullámától tartanak, a tavaszi tapasztalatok alapján pedig több oxigénnel és több kórházi ággyal várják a szeptemberre-októberre prognosztizált harmadik hullámot.

A tavaszi második hullám váratlanul érte Indiát: Harsh Vardhan egészségügyi miniszter már februárban bejelentette, hogy az országban lassan teljesen leszámolnak a koronavírussal, ehhez képest áprilisban már pokoli állapotok uralkodtak a kórházakban, az ellátórendszer összeomlott, nem volt elegendő oxigén, Új-Delhiben pedig annyian haltak meg, hogy a halotti máglyákhoz szükséges fa is hiánycikknek számított. A helyzetet tovább rontotta a delta (leánykori nevén: indiai) variáns megjelenése is.

Júniusban az indiai kormány újabb újranyitásról döntött, ami miatt egyes járványügyi szakértők aggodalmukat fejezték ki: ekkor ismét megnyithattak a múzeumok és a történelmi látványosságok, a vásárlók pedig visszatérhettek a bevásárlóközpontokba is. Az így kialakult tumoltuózus jelenetek miatt sokan attól tartottak, hogy ismét berobban a járvány.

Oxigén, ágyak, karantén

Ez még nem történt meg, de a tavaszi tapasztalatok alapján a kórházak felkészültek a legrosszabbra: az Új-Delhiben működő Sir Ganga Ram Kórház 50 százalékkal növelte az oxigénkészleteit, és több betegre számít a következő hetekben, mint az elmúlt néhány nyugodalmasabb hétben. A kórház az ágyszámot nem tudta növelni, de több másik intézményben erre is sor került. Több államban is kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekkórházak felkészítésére, egyes virológusok szerint ugyanis a harmadik hullámban több beoltatlan gyerek betegedhet meg.

photo_camera Július elején 200 új intenzíves ágyat adtak át Guwahatiban - tanultak a tavaszi káoszból Fotó: DAVID TALUKDAR/NurPhoto via AFP

A kormány felmérése szerint az indiaiak kétharmadának már természetes úton kialakult valamekkora védettsége, a felnőtt lakosság 57 százaléka pedig már legalább egy oltást is kapott, ezért arra számítanak, hogy a legtöbben komoly tünetek nélkül átvészelik majd a betegséget.

Ezt támasztják alá a Kerala államban mért adatok is: miközben a sűrűn lakott déli országrészben két héttel ezelőtt rekordszámú fertőzöttet regisztráltak, csak a betegek 0,5 százaléka halt bele a covidba, ami szintén rekordnak számít Indiában. A Reuters elemzése szerint az országos átlag 1,4 százalék, India legnépesebb államában, Uttar Pradeshben pedig 1,3 százalék. A vakcina mindkét dózisát a lakosság 17 százaléka kapta meg, az indiai egészségügyi minisztérium célja év végéig a lakosság teljes átoltottsága.

Az országban az oltás mellett az ismét bevezetendő járványügyi intézkedésekben és a tömeges tesztelésben is bíznak, így az alig egy hónapja meghirdetett újranyitás után sok államban újabb lezárásokra lehet számítani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás