Megoldották a befagyott tó jegén álló kiégett Tesla rejtélyét

2021.09.08. · majom

2019. februárban egy kiégett Tesla Model X maradványait találták meg egy befagyott vermonti tó jegén, ami annak ellenére, hogy lángolt, nem olvasztotta át a jeget. Az ügyet mostanra sikerült kibogozni: kiderült, hogy csupán egy nem túl agyafúrt kocsilopási terv siklott félre.

Abban az időszakban elsőre mindenki arra gyanakodott, hogy ezúttal is egy elektromos autó akkumulátora gyulladt ki. A helyi tűzoltóság szerint a kocsi tulajdonosa jéghorgászni akart, ezért hajtott a jégre, ahol nekiment egy sziklának, a Tesla pedig kigyulladt. A Popular Mechanics megvizsgálta a roncsot, és arra tippelt, hogy az akkumulátor is megsérült az ütközésben.

link Forrás

Megtalálta a rést a Tesla rendszerén

Az ügyben most beterjesztett vádiratból kiderült, hogy a történet úgy, ahogy van, koholmány, amit fedőtörténetnek találtak ki egy lopási ügyben. Egy bizonyos Michael A. Gonzalez a vád szerint öt Tesla járművet lopott el több mint 600 ezer dollár értékben, köztük azt is, amelyik elégett a Champlain-tó jegén.

A Tesla közismerten hátat fordított a hagyományos autószalonos kereskedésnek, és online szereti értékesíteni járműveit. Ez a következőképpen történik: a vásárlás időpontjában a vevő befizet egy 2500 dollár körüli összeget, majd megadja a bankszámlaadatait vagy az elérhetőségét az amerikai ACH egyszerűsített fizetési rendszerben. Ez után a boltban átveszi az autót, vagy házhoz szállítják azt neki, miközben egy gyártói eredetigazolással is ellátják, amivel a vevő regisztrálhatja a nevére a Teslát.

A jelek szerint Gonzaleznek feltűnt, hogy a Teslát anélkül is át lehet venni, hogy a teljes vételár az eladóhoz került volna, tehát ha valakinek nincs a számláján elég pénz, hogy megvegyen egy 150 ezer dolláros kocsit, akkor is a nevére kerül a kocsi, és és mire a Tesla rájön a turpisságra, már messze jár.

Gonzalez az első Tesláját, egy Model 3-at 58 200 dollárért vette 2018. szeptemberben, lefizette a 2500 dollárt, a többivel adós maradt. Október 31-én emailben megerősítette a cégnek, hogy átvette a kocsit. November elején a Tesla hiába próbálta lehívni a vételár fennmaradó részét a számlájáról, december elejére pedig Gonzalez 42 500 dollárért már túl is adott a csodaautón.

Ez a módszer annyira bevált, hogy még négyszer megismételte egy drágább kocsival, a Model X-szel, amihez rokonait és barátait mozgósította álvásárlónak. Kiszállítás után már a saját nevére regisztrálta a kifizetetlen autókat, így tudott rajtuk tovább adni. Néhány esetben már csak kitalált bankszámlaszámokat adott meg a Teslának. A vádirat szerint Gonzalez nemcsak a Teslákat lopta ilyen furmányosan, hanem egy ízben, miközben a vermonti Berlinben töltötte a Tesláját, ellopott egy 1200 dolláros hintaszéket is.

Gonzalez a vád szerint 607 ezer dollárt lopott el Teslák formájában, hármat el is adott (egyet egy használtautó-kereskedőn keresztül, a másodikat a Craigslisten, a harmadikat pedig az eBayen), egyet sikerült elkoboznia a cégnek az elmaradt fizetés fejében. Az utolsó pedig elégett a jégen.

A jégen álló Tesla rejtélye

Na de hogyan került a jégre Gonzalez utolsó Teslája, és miért égett ki? Állítólag a tulajdonos gyújtotta fel, mégpedig egy végül sikertelen biztosítási csalás szándékával. Ezt a kocsit a vermonti Tesla-rém a floridai Tampában vette, és egy floridai jogosítvánnyal igazolta magát. Ebben az esetben valamiért nem kapta meg a gyártói eredetigazolást, így nem tudta a saját nevére regisztrálni és továbbadni. Így hát felgyújtotta, majd benyújtott egy kárigényt a GEICO autóbiztosítónál. Azonban baleseti kárigény esetében is szükséges, hogy az autó az igénylő nevén legyen regisztrálva, ezért a GEICO nemet mondott Gonzaleznek, az autó pedig maradt a jégen. Három héttel később pedig újabb Tesla Model X-et „vásárolt”.

Az ügyészség minden egyes alkalomért 10 év börtönt kért a 21. századi autólopás mesterére. Ügyvédje, Chandler Maston szerint bár az ügy számos szenzációs elemet tartalmaz, így nagy figyelem övezi, nem szabad elhamarkodott következtetésekre jutni, amíg az összes tény napvilágra és pártatlan szemek elé nem kerül. Védencével együtt bíznak benne, hogy a vádiratban olvasható elképzeléseket felülírják majd a tények. Hozzátette, hogy ha valóban 1200 dollárba kerül egy hintaszék, akkor jobb, ha körülnéz a padláson.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás