Bekapcsolták Izlandon a világ legnagyobb szén-dioxid-leválasztó üzemét

2021.09.09. · TECH

Beüzemelték Izlandon az Orca nevű rendszert, amely jelenleg a világ legnagyobb kapacitású szén-dioxid-leválasztó üzeme: évi 4000 tonna szén-dioxidot képes leszívni a levegőből, amit olyan ásványokká alakít, amelyeket aztán mélyen a föld alatt lehet eltárolni.

A svájci Climeworks által épített üzemben számos propeller felhasználásával vezetik a levegőt nyolc hatalmas fém tárolóba, amelyekben megtörténik a szén-dioxid leválasztása: az anyag a tárolók felszínén tapad meg. Ha az egységek kezdenek eltelítődni, azokat lezárják, és a hőmérséklet 80-100 Celsius-fok közé emelésével elvezetik a szén-dioxid-gázt, feloldják vízben, és a mélyben található bazalt kőzetek közé temetik, ahol körülbelül két év alatt karbonátásványokká kristályosodnak.

Az rendszert teljes mértékben megújuló geotermikus energia működteti, így az üzemeltető szerint az Orca kibocsátási rátája 10 százalék alatti – vagyis ha leválaszt a levegőből 100 tonna szén-dioxidot, abból 90-et valóban eltárol, és csak 10 tonna kerül vissza a légkörbe.

photo_camera Fotó: Climeworks

Az egy év alatt, körülbelül 10-15 millió dollárért megépült Orca jelenlegi kapacitása nagyjából annyira elég, hogy 870 autó éves kibocsátását semlegesítse, de a Climeworks reményei szerint a következő években ez az üzem is bővülhet, és máshol is elterjedhet a technológia.

A szén-dioxid-leválasztást sokan az egyik legígéretesebb eszköznek tartják a klímaváltozási elleni harcban, de a kritikusai szerint még így is túl drága a technológia, és nincs idő megvárni, míg évtizedek alatt sok-sok hasonló rendszer kiépül a világon.

photo_camera Fotó: Climeworks

A techvilág mindenesetre bízik a dologban, és többek között a Microsoft és Elon Musk is támogatja a leválasztási technológia kutatását és terjesztését.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás