Tűz- és füstriadó volt a Nemzetközi Űrállomáson

2021.09.09. · TECH

Csütörtök hajnalban megszólaltak a tűz- és füstjelző riasztók a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz szegmensében, és az ott tartózkodó űrhajósok megerősítették, hogy füstöt észleltek, illetve égett műanyag szaga terjengett a levegőben – írja az AP hírügynökség.

Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz közlése szerint az incidens az űrállomás harmadik, orosz gyártmányú moduljában, a Zvezdában, az állomás akkumulátorainak töltése idején történt. A legénység folytatja a teendőit, és a csütörtökre tervezett űrsétát sem halasztják el az eset miatt.

Az ISS legénysége jelenleg a 64. és a 65. küldetés tagjaiból áll, a fedélzeten három amerikai (Mark Vande Hei, Shane Kimbrough, Megan McArthur), két orosz (Oleg Novickij, Pjotr Dubrov), egy japán (Hoside Akihiko) és az Európai Űrügynökség (ESA) képviseletében egy francia űrhajós (Thomas Pesquet) tartózkodik.

photo_camera A Nauka dokkolása az ISS-hez Fotó: HANDOUT/AFP

A két orosz kozmonauta csütörtökön 6 órás űrsétára készül, hogy folytassák az orosz gyártmányú új kutatási modul, a Nauka (magyarul: tudomány) integrálását az űrállomásra. A modul júliusa dokkolása nem volt zökkenőmentes: érkezésekor kilökte a keringési helyzetéből az űrállomást, miután váratlanul működésbe léptek a hajtóművei.

Arról, hogy mekkora volt a baj, eltérő információk jelentek meg. A NASA első tájékoztatása szerint az állomás 45 fokkal fordult el az incidens során, míg a New York Timesnak nyilatkozó Zebulon Scoville, aki a repülési központot irányította az eset idején, már 540 fokos pörgésről beszélt. Mindenesetre a legénység, valamint a NASA és a Roszkoszmosz segítségével sikerült leállítani a hajtóműveket, és visszafordítani az ISS-t az eredeti helyzetébe. A Roszkoszmosz szoftverhibára hivatkozik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás