Michelangelo meglepően alacsony volt

2021.09.13. · tudomány

Michelangelo Buonarroti jelentősége az emberiség kultúrtörténetében óriási, ő maga azonban alig lehetett nagyobb, mint 157 centiméter – derül ki egy friss tanulmányból. Az elemzés a művész házában talált cipőkből indult ki, remélve, hogy azokat tényleg a mester viselte.

A három cipőt, amelyek Michelangelo 1564-es halála után kerültek elő a házából, az olaszországi Avolában székelő Törvényszéki Antropológiai, Paleopatológiai és Bioarcheológiai Kutatóközpont (FAPAB) szakértői vetették alá alapos vizsgálatnak. Az egy pár bőrcipőt és a fél pár bőrpapucsot – aminek a párját 1873-ban lopták el – a firenzei Buonarroti Múzeumban őrzik.

Az Anthropologie folyóiratban közzétett eredmények azt mutatják, hogy a cipők viselője nem lehetett magasabb 157 és fél centiméternél. A muzeális értékű cipőket nem lehetett az ilyenkor bevett radiokarbonos kormeghatározásnak alávetni, mert félő volt, hogy az eljárás kárt tesz bennük, ezért a kutatás szerzői, Francesco M. Galassi archeológus és Elena Varotto antropológus az anyaguk és a stílusuk alapján lőtte be a korukat, továbbá megállapították azt is, hogy egyazon személy hordta a két cipőt.

Az olasz férfiak átlagos magassága ma 172-173 centiméter, ehhez képest valóban kicsinek tűnik Michemlangelo most megállapított, alig 157 centis magassága, de 500 éve az európaiak és köztük az itáliaiak is alacsonyabbak voltak, így a mester termete talán nem számított olyan rendkívülinek.

photo_camera Eugène Delacroix festménye a műtermében pihenő Michelangelóról Fotó: Leemage via AFP

A tanulmány megállapításai némileg egybecsengenek azzal, amit a 16. századi festő-író, Giorgio Vasari írt Michelangelóról A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete című életrajzi művében: „közepes termetű volt, széles vállú, de a teste többi része arányos”, magyarán szólva meglehetősen átlagos alkatúnak írta le a művészt.

Fontos, hogy a kutatócsoportnak nem állt módjában megvizsgálni Michelangelo maradványait, amelyek a firenzei Santa Croce-templomban nyugszanak. Mint a szerzők a tanulmányban megjegyezték, eredményeik megerősítéséhez a holttest exhumálására és a maradványok átfogó antropológiai és paleopatológiai elemzésére lenne szükség.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás