Ötvenféle rákos daganatot ismer fel egy egyszerű vérteszt, a brit egészségügy már teszteli

2021.09.13. · tudomány

Hétfőtől fogva a brit egészségügyi szolgálat, az NHS kiválasztott páciensei is igénybe vehetik azt a vértesztet, amely ötvenféle rosszindulatú daganatot képes korán felismerni. Az eddigi legnagyobb hasonló kísérletben betegek ezrein próbálják ki élesben az eszközt.

A Galleri nevű teszt, amelyet a Grail nevű amerikai egészségügyi cég gyárt, a tünetek megjelenése előtt képes lefülelni a rákot, amitől a fejlesztők azt remélik, hogy a betegek korábban kezeléshez juthatnak, és ezáltal csökkenthető a halálozási arány.

A vérteszt a daganatok genetikai kódjának töredékeit keresi a vérben. A kezdeti kísérletek azt mutatták, hogy különösen azoknál a daganattípusoknál hatékony, amelyeket eddig nehéz volt korán észrevenni: így például a fej és a nyak, a belek, a tüdő, a hasnyálmirigy és a torok rákos megbetegedéseinél.

A kísérlet

A kísérlettel azt szeretnék megtudni, alkalmazható-e a vérteszt mint a teljes veszélyeztetett lakosságra kiterjedő szűrőprogram. Ehhez először 140 ezer 50 és 77 év közötti önkéntest toboroznak Anglia nyolc régiójából, akiktől mobil tesztközpontokban vesznek majd vért. A résztvevőket levélben toborozzák.

Az önkéntesek egyik felének a vérmintáit tesztelik az eszközzel, míg a minták másik felét elteszik. Így a kutatók összevethetik a két csoport későbbi diagnózisait, valamint a túlélési arányaikat. Ha a teszt daganatos betegséget azonosít, az önkénteseket további vizsgálatokra küldik.

A kezdeti eredmények 2023-ra várhatók, és ha a próba sikeres, a tesztet a következő két évben további egymillió páciensnek ajánlják fel, ami az eddigi legnagyobb kísérlet lenne a vértesztes rákszűrés hatékonyságának megállapítására.

Forradalmasítaná a rákdiagnosztikát

A teszttel az előforduló ráktípusok háromnegyedét szeretnék kiszűrni a betegség korai szakaszában, ami valósággal forradalmasíthatná a rák felismerését és kezelését nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem mindenhol a világon – mondta Amanda Pritchard, az NHS vezérigazgatója. A gyógyulás esélyeit ugyanis nagymértékben növeli, ha az előtt veszik célba a daganatot, hogy a betegségnek bármilyen tünete vagy jele lenne.

Harpal Kumar, a Grail Europe elnöke, a brit rákkutatási program korábbi vezetője szerint ha a teszt az elvárt szinten teljesít, akkor valóban véghezvihető a fenti terv. Mint mondta, már húsz éve törte a fejét egy korai felismerést segítő eljáráson azzal a reménnyel, hogy megjelenik az az új technológia, amely valóban paradigmaváltást hoz. A Grailhez azért szegődött el, mert a Galleri tesztben meglátta ezt a lehetőséget.

A korán diagnosztizált betegeknek jobbak az esélyeik az eredményes kezelésre, és a kezelésükre fordított költség az NHS rendszerében körülbelül a harmadára csökken.

A kísérlet egyik vezetője Peter Sasieni, a King’s College klinikaiteszt-részlegének igazgatója. Mint mondta, „nagyon figyelmesen meg kell vizsgálnunk, hogy a Galleri teszt képes-e jelentősen csökkenteni a későn felismert daganatos betegségek számát. A teszt új korszakot nyithat a korai rákfelismerésben, és nagyon boldogok vagyunk, hogy mi vezethetjük ezt a fontos vizsgálatot. A rákszűrés képes idejekorán rábukkanni a daganatokra, amikor azok még sikeresebben kezelhetők, azonban nem minden szűrés működik.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás