Szelíden, motorosok: ne rögzítsétek a kormányhoz az iPhone-t!

2021.09.15. · TECH

A MacRumors kiszúrt egy dokumentumot az Apple terméktámogatási oldalán, amiben arról írnak, hogy a nagy teljesítményű motorkerékpárok rezgése károsíthatja vagy tönkre is teheti az iPhone-ok kamerarendszerét.

A probléma elsősorban a nagyobb űrtartalmű motoroknál léphet föl, mivel az ezekből fakadó önrezgés frekvenciája károsíthatja a telefon optikai képstabilizátorait vagy a zárt hurkú (closed-loop) autofókusz rendszert. A kisebb robogók vagy mopedek tulajdonosai sincsenek biztonságban: nekik az Apple azt tanácsolja, hogy használjanak rezgéscsökkentő telefonrögzítő konzolt, mielőtt útnak indulnak.

Az Apple nem nevezte meg a probléma által érintett készülékek típusszámát, de állítólag a hiba több iPhone-modellt is érint.

Bad vibrations

A hiba azért léphet föl, mert az iPhone-ok kamerarendszerét úgy tervezték meg, hogy automatikusan javítsák a képminőséget azáltal, hogy kiszűrik a mozgás, a rezgések és a gravitáció hatásait. A szoftveres vezérlésű képstabilizátorok azonban összezavarodnak a nagy teljesítményű motorok intenzív, nagy amplitúdójú rezgéseitől, amik a jármű vázán és kormányán keresztül eljutnak a telefonig.

Az Apple azt írja, hogy a nagy amplitúdójú rezgéseknek való közvetlen kitettség bizonyos frekvenciatartományokban ronthatja a rendszerek teljesítményét, és a fényképek és videók minőségének romlásához vezethet. A kisebb teljesítményű járműveknél ez a hiba kiküszöbölhető egy rezgéscsillapító tartókonzollal, de a nagyobb motoroknál ez sem használ: ilyenkor az az egyetlen megoldás, hogy nem rögzítik a kormányra a telefont.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás