Legalább 8000 évvel korábban érkeztek az emberek Amerikába, mint eddig hitték

2021.09.24. · tudomány

Kutatók egy csoportja olyan ősi lábnyomokra bukkant az USA Új-Mexikó államában található White Sands nemzeti parkban, amik átírhatják a földrész eddig ismert történelmét. Az első lábnyomokat egy kiszáradt tó fenekén találták meg 2009-ben, de csak nemrégiben hajtottak végre rajtuk kormegállapító elemzést, amelyből kiderült: 21–23 ezer éves leletekről van szó.

„Tudtuk, hogy régiek, de nem volt lehetőségünk meghatározni a lábnyomok korát, mielőtt olyanokat is találtunk, amelyekben magok is megbújtak” – mondta David Bustos, a park egyik menedzsere az AP hírügynökségnek. Bustos és a beavatott kutatók 2009 után több lábnyomot találtak még, amelyekről megállapították, hogy a tucatnyi nyom több emberhez tartozott, főként gyerekekhez, kamaszokhoz.

A White Sands nemzeti parkban eddig csak olyan jégkorszaki állatok fosszíliáira bukkantak, mint a kardfogú tigris, az amerikai mamut vagy az óriásfarkas.

photo_camera Fotó: National Park Service, USGS and Bournemouth University

A tudósok korábban azt gondolták, hogy az emberek először 11–13 ezer évvel ezelőtt jelenhettek meg az amerikai kontinensen, mivel ebből az időszakból származnak azok a kőből készült lándzsák, amelyeket az Észak-Amerikát benépesítő Clovis-kultúrához kötnek. A vándorlás az elterjedt nézetek szerint az Ázsiát egykor Alaszkával összekötő, azóta tenger alá merült földön ment végbe.

„A tanulmány meggyőző bizonyítékokat tár fel arra vonatkozóan, hogy ezek a lábnyomok nemcsak embertől származnak, de idősebbek is 20 ezer évnél. Ez mindent megváltoztat” – mondta a Nature-nek Spencer Lucas, az új-mexikói természettudományi múzeum paleontológusa.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás