Annyi kokaint és MDMA-t találták a folyó vizében a Glastonbury Fesztivál után, hogy az már veszélyes az élővilágra

2021.09.29. · tudomány

Az élővilágot veszélyeztető mennyiségű drogszennyezést találtak a Glastonbury fesztivál helyszínén a folyóban – figyelmeztettek a 2019-es vízminőséget vizsgáló kutatók. A délnyugat-angliai Somerset megyében található fesztiválterületen a Whitelake folyó halad át, abban mérték az MDMA és a kokain „veszélyesnek” mondott szintjét.

A walesi Bangor Egyetem kutatói leginkább a kihalófélben lévő európai angolnákat féltik a fesztiválozók vizeletétől. Arra gyanakodnak, hogy a nagy mennyiségű kábítószer a szabadban vizelés hatására kerülhetett a folyóba, ezért arra biztatják a fesztiválozókat, hogy használják inkább a kihelyezett vécéket.

A kutatásban a fesztivál előtt, közben és után, illetve a fesztiválhelyszín fölött és alatt is megérték a vízminőséget. Azt találták, hogy az MDMA-koncentráció megnégyszereződött a fesztivált követő héten, ami arra utal, hogy a helyszín hosszabb távon is kibocsátja az emberi eredetű szennyezést.

A fesztiválszervező cég képviselője azt mondta, hogy a Környezetvédelmi Ügynökség nem emelt kifogást a 2019-es rendezvény után. Hozzátette, hogy a helyi folyóvizek és élővilág védelme számukra is rendkívül fontos, és minden fesztiválon alaposan vizsgálják a vízminőséget az ügynökséggel megbeszélteknek megfelelően. Tudják, hogy a környező vizekre és vízi élővilágra a szabadban pisilő fesztiválozók jelentik a legnagyobb veszélyt, nem nézik el az illegális drogok használatát, és erősen ellenzik a szabadban vizelést is – közölte.

Christian Dunn, a Bangor Egyetem kutatója elmondta, legfőbb aggodalmuk, hogy a drogok elég nagy koncentrációban vannak jelen ahhoz, hogy megzavarják a Whitelake-ben élő európai angolnák életciklusát. Emellett „hangsúlyoznunk kell a kábítószer- és gyógyszermaradványok rejtett problémáját, amely aggasztóan alulkutatott téma, pedig a hatása potenciálisan nagyon pusztító”.

Dan Aberg, az egyetem mesterszakos hallgatója szerint minden fesztivál velejárója, hogy a szabadban vizelők miatt illegális drogok maradványai kerülnek a természetbe. A GlAstonbury esetében a folyó közelsége miatt a fesztivál résztvevői által kibocsátott drogoknak nincs idejük lebomlani a talajban, mielőtt elérnek a törékeny édesvízi ökoszisztémáig.

További kutatások térképezhetik fel, hogyan lehet környezetbarát módon minimalizálni a fesztiválokról az élővilágba jutó kábítószerek mennyiségét és hatásait.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás