Több tonna hal elpusztításával vádolják a folyót szennyező Nestlét

2020.08.18. · gazdaság

Több ezer döglött hal sodródott a Franciaország északkeleti részén található Aisne folyó partjára augusztus 10-én, és a helyi halászok szerint a közeli Nestlé-gyár felől lefolyó szennyeződések okozták a tömeges pusztulást. A halak tetemeinek és maradványainak eltávolítása a folyóból három napig tartott, a halászok mellett önkéntesek és tűzoltók segítségével.

A helyszíntől kevesebb mint három kilométerre lévő challerange-i Nestlé-gyárban a kapszulás kávéhoz szükséges tejport állítják elő, ebből az üzemből szivárgott a folyóba az iszapos szennyezés egy csővezetéken keresztül augusztus 9-én este, ami a halak pusztulásához vezethetett. Az üzemet vezető Tony do Rio az AFP-nek elmondta, hogy amint észrevették a szennyezést, leállították a termelést, és tűzoltók segítségével állították meg a csővezeték szivárgását.

A szennyezés során a víz feketévé változott, a dögszagot pedig a hőség tette még elviselhetetlenebbé. „Az eset traumatikus volt, és nehéz volt elfogadni. Körülbelül 20-an voltunk, csapatokra osztva, és sok önkéntes segítette a munkánkat a folyó partjain. Nagyon elszomorít, hogy így kell látnom az Aisne-t, és dühös vagyok, hogy ilyesmi még ma is megtörténhet. Sosem láttam ilyen méretű szennyezést a folyóban” – mesélt egy helyi halász az AFP-nek a mentőakcióról, amelyhez a közösségi médiában kerestek önkéntes segítőket.

photo_camera Fotó: Facebook / Fédération de pêche des Ardennes

Az Ardennes megyei önkormányzat közleménye szerint a folyó tisztításának első két napjában több mint két tonna haltetemtől szabadították meg az Aisne-t, a végső kárt 3 és 5 tonna közé saccolják. Kiemelték, hogy a régió az érintetlen természeti kincseiről, a halászható tavairól és folyóiról ismert, és a helyi halászokon túl a horgászni érkező turisták is megérzik majd a tömeges pusztulás hatásait.

Az ardennes-i halászok szövetsége szerint a folyó 7 kilométeres hosszában minden hal elpusztult, és összesen 14 faj érintett, többek között veszélyeztetett angolna- és ingolafajok. Becslések szerint több mint tíz évbe telik majd az Aisne halpopulációjának helyreállítása. A France 3 értesülései szerint a challerange-i halásztársaság 70 tagja jelezte, hogy nem hosszabbítja meg a tagságát.

Horgász az Aisne partján, 2020 májusában
photo_camera Horgász az Aisne partján, 2020 májusában Fotó: Mathieu Menard/Hans Lucas via AFP

A Nestlé közölte, hogy a challerange-i üzemből csak tiszta vizet engednek az Aisne-be, de előfordulhat, hogy a szennyvíztisztítás során vegyi anyagokat nem tartalmazó, biológiailag lebomló iszap szivárgott a folyóba. Az ardennes-i halászok szövetsége pert indított a Nestlé ellen, a francia környezetvédelmi törvény azon pontjának megsértése miatt, amely tiltja a természetes ökoszisztémákban való károkozást a szennyvíz természetes vizekbe vezetése által.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás