Costa Rica nyerte el elsőként a Vilmos herceg és Sir David Attenborough által alapított zöld Nobel-díjat

2021.10.19. · tudomány

Sir David Attenborough, a világ legismertebb környezetvédője és Vilmos herceg, a világ legismertebb hercege tavaly alapítottak díjat a Föld védelmét leginkább szolgáló innovatív gyakorlatok jutalmazására. Az ötvenmillió fontos alapból a legjobbnak tartott környezet- és természetvédelmi törekvéseket támogatják.

Az Earthshot Prize néven létrehozott díjtól az alapítók azt remélik, hogy idővel zöld Nobel-díjként fogják majd emlegetni. A díj a John F. Kennedy által meghirdetett Moonshot-programról kapta a nevét, csak itt nem az a cél, hogy embert juttassanak a Holdra, hanem az, hogy megtartsák az embert a Földön.

A BBC tudósítása szerint az első díjakat az október 17-én Londonban megrendezett ceremónián adták át élőben, vagy online-közvetítés keretében az alapítók.

Vilmos herceg a 2021-es Earthshot-díj gáláján
photo_camera Vilmos herceg a 2021-es Earthshot-díj gáláján Fotó: YUI MOK/AFP

A zsűri, amelynek munkájában Attenborough mellett a zöld ügyekben elkötelezett színész Cate Blanchett és az énekes Shakira is részt vett, öt kategóriában díjazta a legkiválóbb gyakorlatokat.

A természetvédelmi és -helyreállítási kategória díját Costa Rica nyerte: a biodiverzitás hathatós állami védelméről és az infrastruktúra és a gazdaság zöldítéséről ismert, az ENSZ és a Gallup közös országboldogság listáját, a Happy Planet Indexet is vezető dél-amerikai ország mára megduplázta az egykor pusztított erdőségeinek területét. A Costa Rica-i mintaprogram lényege, hogy fizetnek a helyi lakosoknak a természetes ökoszisztémák helyreállításáért.

A levegő megtisztításáért odaítélt díjat az indiai Takachar nevű vállalat kapta egy olyan hordozható berendezésért, amely műtrágyává alakítja a mezőgazdasági hulladékot, így elkerülhető az égetéses erdőírtás.

Az óceánok újjáélesztésének díját a bahamai Coral Vita projekt nyerte. A speciális tartályokban nevelt korallok ötvenszer gyorsabban fejlődnek mint a természetben, így az elpusztult telepeket azonnal pótolni tudják velük.

A pazarlásmentes világ építéséért járó díjat Milánó városa kapta a Qubi nevű számítógépes alkalmazásért, illetve a mögötte lévő közösségi programért, amely az elmúlt öt évben Lombardiában gyakorlattá tette, hogy a fel nem használt élelmiszert a rászorulók között osztják szét. A kezdeményezéssel jelentősen csökkent a városban kidobott ételek mennyisége.

Az éghajlatváltozási megoldások kategóriájában a thaiföldi-német-olasz Enapter projektet találta a díjra érdemesnek a zsűri. Az AEM Electrolyzer megújuló energiával bontja a vizet hidrogénre és oxigénre az üzemanyagként felhasználható hidrogén előállításához.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás