Már a primitív emberelődök is gondoskodtak halottaikról

2021.11.05. · tudomány

A dél-afrikai Gauteng tartományban található Rising Star barlangrendszerben 2013-ban fedezték fel a két évvel később önálló fajként leírt késői hominidák maradványait.

Az emberiség bölcsőjeként is emlegetett lelőhelyről nemrégiben előkerültek egy hozzávetőlegesen 250 ezer évvel ezelőtt élt fiatal Homo naledi koponyájának darabjai és fogai is. A megtalálói által Leti névre keresztelt emberféle maradványainak felfedezési helye arról tanúskodik, hogy az emberelődök szándékosan helyezhették el elhunyt fajtársukat a barlangrendszer mélyére – írja a NewScientist.

A fajt leíró Lee Berger, a johannesburgi Wits University antropológusa szerint erre utal, hogy a koponyatöredékeket és a fogakat a nehezen megközelíthető Dinaledi-kamrából kerültek elő, ahol sem ragadozók nyomait nem találták meg, sem más hidrológiai vagy geológiai jelenség nyomait. Ezért következtettek arra, hogy társai helyezhették el a védett barlangban.

Leti, a Homo naledi gyerek koponyájának rekonstrukciója a megtalált maradványokkal
photo_camera Leti, a Homo naledi gyerek koponyájának rekonstrukciója a megtalált maradványokkal Fotó: Brett Eloff/ Wits University

A faj fizikai jellemzői az Australopithecus és a Homo nem jellegzetességeit is magukon viselik. A felnőtt hímeket testmagassága másfél méter lehetett, testtömegük nagyjából 45 kilogramm, a nőstények ennél valamivel alacsonyabbak és könnyebbek lehettek. A csontvázak elemzése alapján valószínűsíthető, a H. naledi egyedei már függőlegesen álltak és két lábon jártak.

A faj sotho nyelven csillagot, a most megtalált Leti neve pedig a setswana nyelvben elveszettet jelent.

Alább a felfedezést ismertető videó:

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás