Vérfagyasztó sikolyokkal figyelmeztetik kaptártársaikat a méhek a gyilkos támadásra

2021.11.11. · tudomány

Sikoltásszerű, a félelmüket közvetítő pánikjelzéssel igyekeznek felhívni a méhek a kolóniájukban élő fajtársaik figyelmét, ha a kaptárjuknál ólálkodó gyilkos darazsakat észlelnek. A Royal Society Open Science című szaklapban cikkező nemzetközi kutatócsoport szerint az ázsiai óriásdarazsak által megtámadott méhek olyan hangjelzésekkel reagálnak a támadásra, amelyből fajtársaik pontosan tudják, mire készüljenek. Ezzel a már pórul járt rovarok időt nyernek a többiek számára a felkészülésre.

Az Ázsiában őshonos gyilkos darazsak, vagyis a vespa mandarinia egyedei nemcsak azért jelentenek végzetes csapást a méhekre, mert nagyobbak és agresszívebbek az Európában és Észak-Amerikában élő szokványos darázsfajoknál, és a mérgük is erősebb azokénál, de ráadásul csapatban vadásznak, így a méheknek nem sok esélyük van velük szemben. Egy-egy portya alkalmával a gyilkos darazsak kisebb csapatai akár több ezer méhet is darabokra szaggatnak.

A kutatók Vietnámban hét éven keresztül rögzítették és elemezték az általuk megfigyelt méhek hangjelzéseit. A megtámadott méhek haláltusájakor kiadott speciális hangok hatására a Heather Mattila kanadai biológus által első szerzőként jegyzett vietnámi-amerikai cikk szerint a méhkolónia többi tagja fel tud készülni a támadásra: a védekezésre hivatott katonák a méhkas bejáratainál csapatokba rendeződnek, valamint trágyát hánynak a méhkas köré, így próbálják kevésbé csábítóvá tenni azt a darazsak számára.

A méhek sikolyokkal figyelmeztetik a kolóniát
photo_camera A méhek sikolyokkal figyelmeztetik a kolóniát Fotó: Mattila et al.
A méhek a bejáratnál védekeznek
photo_camera A méhek a bejáratnál védekeznek Fotó: Mattila et al.

Az ázsiai óriásdarazsak Észak-Amerikában invazív fajnak számítanak, szakértők szerint 2019-ben hurcolta be a gyilkos rovarokat egy teherhajó. Mérgük annyira erős, hogy a csapatban támadó rovarok egyetlen akcióval akár nagyobb állatokat vagy egy embert is el tudnak pusztítani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás